zmrzlina

| ČTK |Ekonomika

Zmrzlina, co voní po syrečkách, jde na dračku. Tvarůžkové osvěžení z Loštic je první na světě

Netradiční zmrzlinou vyrobenou z olomouckých tvarůžků se můžou letos v létě poprvé osvěžit obyvatelé a návštěvníci Loštic na Šumpersku, kde se proslavený pikantní sýr s nezaměnitelným aroma vyrábí. Loštická kavárna U lišky Bystroušky tvarůžkovou zmrzlinu vyrobila jako první na světě a její majitel si recept nechal patentovat. O nevšední zmrzlinu je obrovský zájem.

|Marie Woodhamsová, Michal Šenk |Zprávy ze světa

V Rakousku se rozdávalo vysvědčení a zmrzlina zdarma

U našich jižních sousedů začaly školní prázdniny, ale jen na východě země. Vysvědčení se dočkali školáci ve Vídni, v Dolním Rakousku a Burgenlandu. V dalších šesti spolkových zemích to musí žáci v lavicích vydržet ještě celý příští týden.

|Květa Moravcová, Jan Piroch |Zprávy z domova

Kvalitní zmrzlina je na českém trhu vzácností

Zmrzliny na českém trhu jsou většinou vyrobené pouze z vody, cukru a rostlinného tuku. Typickými surovinami pro výrobu nanuků jsou přitom mléko, vejce a cukr. Mléko, smetana nebo vejce ale v drtivé většině českých zmrzlin úplně chybějí.