Chceme projednat vaše pročínské prohlášení, píší senátoři STAN Štěchovi. Ten souhlasí

Předsedové senátorských klubů Starostů a nezávislých a KDU-ČSL kritizují šéfa Senátu Milana Štěcha z ČSSD. Důvodem je jeho podpis pod prohlášením čtyř nejvyšších ústavních činitelů. V otevřeném dopise požadují, aby horní komora kritizované pročínské vyjádření projednala.

Milan Štěch

Milan Štěch | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Předsedové klubů v dopise uvádí, že Milan Štěch mohl překročit ústavou dané postavení. Klub Starostů a nezávislých chce proto svolat mimořádnou schůzi. Mimo jiné i proto, že žádný se signatářů prohlášení zatím nepředstoupil před veřejnost a prohlášení nevysvětlil.

"Z veřejných zdrojů se dozvídáme, že toto prohlášení mělo být neveřejné, čili mělo mít formu diplomatického dopisu," stojí v dopise, pod kterým je podepsaný předseda senátorského klubu Starostové a nezávislí Jan Horník.

Svébytnost českého národa

"Chceme vědět, kolik takových neveřejných prohlášení, jež nejsou v zájmu svébytnosti českého národa, podepsaných nejvyššími ústavními činiteli, bylo z České republiky v minulosti odesláno diplomatickou poštou kamkoliv," dodal ještě.

Prohlášení vůči Číně mělo zůstat tajné. Zveřejnění Hradem naštvalo předsedy Sněmovny a Senátu

Šéf Senátu Milan Štěch uvedl, že se jednání nebrání. "Diskusi k jakékoli záležitosti na plenární schůzi se nebráním, pokud o to většina senátorů bude stát," řekl pro ČTK a odmítl, že by daným prohlášením překročil své pravomoci.

Kromě Štěcha se pod pročínské prohlášení podepsal prezident republiky Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD). Čínu v něm upozorňují, že i když se ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) setkal s dalajlamou, na strategickém partnerství obou zemí se nic nemění.

Zdůraznili v něm také, že český přístup vychází "ze vzájemného respektu ke svrchovanosti a územní celistvosti Čínské lidové republiky, jejíž je Tibet součástí". Setkání Hermana s dalajlamou činitelé označili za "osobní aktivity", které nejsou "výrazem změny oficiální politiky".

Tomáš Bystrý, ZW ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít