Zákaz kouření. Když hospody opustí kuřáci, doplní je nekuřáci, ukazuje průzkum

Polovina dospělých Čechů věří, že protikuřácký zákon pomůže ochránit nekuřáky před škodlivými látkami v cigaretách. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zákaz kouření začne platit 31. května | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Norma, která zakáže kouření v restauracích na konci května letošního roku, potěšila hlavně nekuřáky. Téměř opačnou reakci ale vyvolala u milovníků tabákových výrobků.

„Ne! Chtěl jsem podat i internetovou petici a určitě bychom vyhráli, jsem proti, protože když jdu ven s kamarády a nemůžu si zakouřit, tak to není vončo," říká osmnáctiletý Nikola. Petici nakonec nepodal, prý by ji nepodepsal prezident a tak to nemělo cenu.

S protikuřáckým zákonem nesouhlasí ani opodál stojící muž, který právě potahuje z cigarety: „Když se nebude kouřit, půjdou ven a bude se kouřit venku, tak se nadýchají taky."

Oproti tomu nekuřačka Tereza se zákonem, který omezí milovníky tabáku v restauracích, souhlasí: „Já jako nekuřák vnímám jako nepříjemnou věc, že jdu do restaurace a je mi nepříjemný, že to tam smrdí cigaretami, i když třeba u našeho stolu se nekouří."

„Zajímavé je, že mezi nekuřáky si ty pozitivní dopady slibuje 61 procent lidí, mezi kuřáky jen 30 procent. On kuřák kouří tak i tak, takže pasivní kouření se ho netýká na rozdíl od nekuřáků," říká analytik společnosti Daniel Prokop.

Průzkum pro ČRo: Protikuřácký zákon

Zákaz kouření v restauracích prospěje hlavně lidem, kteří tam chodí pravidelně a jejich organismus je tak často vystavovaný cigaretovému kouři. „Když bychom vzali nekuřáky opakovaně vystavované pasivnímu kouři, tak mají o 20 procent vyšší riziko vzniku rakoviny než ti, kteří tomu vystavování nejsou. Nejsou to jen rakoviny, ale i srdečně cévní onemocnění. V zemích, kde bylo zakázáno kouření v restauracích, klesl o 20 procent výskyt akutních infarktů myokardu - jen v důsledku toho," vysvětluje adiktolog Adam Kulhánek.

V rámci průzkumu odpovídalo zhruba 1000 lidí na dvě otázky. Co si myslí o protikuřáckém zákonu a jestli kvůli němu přestanou lidé chodit do barů a restaurací. Výsledky ukazují, že změna bude minimální.

Průzkum pro ČRo: Protikuřácký zákon

„Zhruba stejný počet lidí řekl, že bude chodit do restaurací méně, a stejný počet, že bude chodit více - z toho se dá odhadovat, že zásadní vliv na návštěvnost to mít nebude. Může se to lišit u velikostí obcí a tak dále. 15 procent nekuřáků říká, že bude chodit více do restaurací, naopak 25 procent nekuřáků říká, že bude chodit méně - ale těch kuřáků je ve společnosti méně, takže to bude podle našich dat takové vyrovnané," říká Daniel Prokop.

Výrazné změny v návštěvnosti ve městech neočekávají ani restauratéři, horší situace bude podle nich na venkově. „My jsme od počátku říkali, že se zákon dotkne pohostinství na venkově. Gastronomické restaurace už mnohdy nejsou kuřácké a nebudou mít problémy. Jen to malé drobné pohostinství, třeba pivnice a podobně," říká Václav Stárek prezident Asociace hotelů a restaurací

Takzvaný protikuřácký zákon začne v Česku platit 31. května. Zakáže kouření uvnitř restaurací, barů nebo divadel. Kromě cigaret norma například zvyšuje pokuty za prodej tabáku a alkoholu mladistvým. Jeho prosazení ministerstvu zdravotnictví trvalo více než rok. První návrh, který by úplně zakazoval cigarety v restauracích, navrhl resort v roce 2015 a hlasovalo se o něm několikrát.

Kristina Lamperová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru