Pozor na pomazánku Bulharka, varuje inspekce. Obsahuje bakterie listerie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před pomazánkou Bulharka - originál z hovězího masa s minimálním datem trvanlivosti do 10. prosince. Vyrábí ji společnost Svopex food cz z Paskova na Frýdecko-Místecku. Laboratorní analýza v ní totiž potvrdila přítomnost bakterie listerie, která způsobuje onemocnění listeriózou.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozor na pomazánku Bulharka, varuje inspekce. Obsahuje bakterie listérie | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

„Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít vzhledem k deklarované době trvanlivosti danou šarži potraviny doma, aby ji v žádném případě nekonzumovali,“ varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Inspekce nařídila neprodlené stažení předmětné potraviny z tržní sítě,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Kachny poráželi ve špíně přímo v restauraci v pražské Sapě. Inspekce podnik zavřela

Číst článek

„Výrobci nařídila přerušit výrobu této i typově podobných potravin. Zákaz zůstane v platnosti až do prokázání nezávadnosti předmětných potravin a surovin pro jejich výrobu," dodal Kopřiva.

Že jsou jeho výrobky a suroviny bez závad, musí výrobce doložit laboratorními rozbory, které si nechá udělat na vlastní náklady. Inspekce s firmou navíc zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. Nemoc je problémem především pro lidi se sníženou imunitou.

Anna Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku

Nejčtenější na Twitteru