Pozor na pomazánku Bulharka, varuje inspekce. Obsahuje bakterie listerie
Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před pomazánkou Bulharka - originál z hovězího masa s minimálním datem trvanlivosti do 10. prosince. Vyrábí ji společnost Svopex food cz z Paskova na Frýdecko-Místecku. Laboratorní analýza v ní totiž potvrdila přítomnost bakterie listerie, která způsobuje onemocnění listeriózou.
„Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít vzhledem k deklarované době trvanlivosti danou šarži potraviny doma, aby ji v žádném případě nekonzumovali,“ varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
„Inspekce nařídila neprodlené stažení předmětné potraviny z tržní sítě,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.
Kachny poráželi ve špíně přímo v restauraci v pražské Sapě. Inspekce podnik zavřela
Číst článek
„Výrobci nařídila přerušit výrobu této i typově podobných potravin. Zákaz zůstane v platnosti až do prokázání nezávadnosti předmětných potravin a surovin pro jejich výrobu," dodal Kopřiva.
Že jsou jeho výrobky a suroviny bez závad, musí výrobce doložit laboratorními rozbory, které si nechá udělat na vlastní náklady. Inspekce s firmou navíc zahájí správní řízení o uložení pokuty.
Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. Nemoc je problémem především pro lidi se sníženou imunitou.