Pozor na pomazánku Bulharka, varuje inspekce. Obsahuje bakterie listerie

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varuje před pomazánkou Bulharka - originál z hovězího masa s minimálním datem trvanlivosti do 10. prosince. Vyrábí ji společnost Svopex food cz z Paskova na Frýdecko-Místecku. Laboratorní analýza v ní totiž potvrdila přítomnost bakterie listerie, která způsobuje onemocnění listeriózou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pozor na pomazánku Bulharka, varuje inspekce. Obsahuje bakterie listérie

Pozor na pomazánku Bulharka, varuje inspekce. Obsahuje bakterie listérie | Foto: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

„Potravinářská inspekce důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít vzhledem k deklarované době trvanlivosti danou šarži potraviny doma, aby ji v žádném případě nekonzumovali,“ varuje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

„Inspekce nařídila neprodlené stažení předmětné potraviny z tržní sítě,“ řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva.

Kachny poráželi ve špíně přímo v restauraci v pražské Sapě. Inspekce podnik zavřela

Číst článek

„Výrobci nařídila přerušit výrobu této i typově podobných potravin. Zákaz zůstane v platnosti až do prokázání nezávadnosti předmětných potravin a surovin pro jejich výrobu," dodal Kopřiva.

Že jsou jeho výrobky a suroviny bez závad, musí výrobce doložit laboratorními rozbory, které si nechá udělat na vlastní náklady. Inspekce s firmou navíc zahájí správní řízení o uložení pokuty.

Listerióza má nejčastěji podobu lehčí chřipky, při těžším průběhu postihnou pacienta bolesti hlavy, křeče a zmatenost. Bakterie může vyvolat i zánět mozkových blan. Nemoc je problémem především pro lidi se sníženou imunitou.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme