Senátoři KDU-ČSL a Starostů nepodpoří znovuzvolení Štěcha. Vadí jim prohlášení ústavních činitelů

Kvůli prohlášení ústavních činitelů, které podepsal také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), nepodpoří jeho znovuzvolení senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů. Potvrdili to předsedové obou frakcí Petr Šilar (KDU-ČSL) a Jan Horník (STAN).

Čtyři nejvyšší ústavní činitelé ČR, kteří si za poslední týden vykoledovali v narážce na historii maoismu přezdívku „gang čtyř“, se dnes sešli s ministrem zahraničí | Foto: ČTK, Roman Vondrouš

Oba kluby ale uznaly právo sociální demokracie jako nejsilnější strany v Senátu nominovat svého kandidáta na šéfa horní komory. Oba kluby mají dohromady 27 z 81 členů Senátu, tedy jednu třetinu.

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha v úterý poukázal na ústní dohodu zástupců senátorských klubů o povolební, uspořádání horní komory. Šilar i Horník připustili, že rozhodnutí jejich klubů může tuto dohodu narušit, ale nemusí. Nevyloučili ale možnost dalšího jednání. Dohoda by měla být stvrzena 15. listopadu, den před ustavující schůzí Senátu v povolebním složení.

Ať nový šéf Senátu stáhne Štěchův podpis pod pročínským prohlášením, navrhuje TOP 09

„Bude-li navržen pan Milan Štěch na předsedu Senátu, od našich členů hlas nezíská,“ tlumočil Šilar rozhodnutí klubu lidovců a nezávislých. „Důvodem je Štěchovo vstřícné až servilní prohlášení vůči Číně kvůli přijetí tibetského dalajlámy, které jako jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů podpořil,“ popsal Horník, proč je Štěch pro klub Starostů a nezávislých nevhodným kandidátem.

Čína se zavázala, že bude dodržovat lidská práva, tvrdí Horník

Horník očekával, že na úterní schůzce ústavních činitelů k zahraniční politice prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Štěch přehodnotí své „poníženecké prohlášení“. „Že na základě reakce veřejnosti a velké části politického spektra dojde k určité sebereflexi signatářů prohlášení nebo alespoň pana předsedy Štěcha,“ uvedl Horník.

Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se ale ústavní činitelé shodli, že v případě prohlášení postupovali správně. „Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém,“ řekl Zaorálek.

Prohlášení, které připravil právě Zaorálek, se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že nedávné schůzky některých politiků s dalajlamou „nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“. Toto prohlášení kritizovali někteří politici i veřejnost. Podle TOP 09 by se předsedou Senátu měl stát někdo, kdo podpis pod prohlášením odvolá.

Horník poukázal na to, že prohlášení neodpovídá závazku z dohody o strategickém partnerství. V ní si Česká republika a Čína mimo jiné potvrdily „společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Google+ Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější:

Nejčtenější na Facebooku