V Česku se chová stále více ovcí, Češi jich ale příliš nezkonzumují

Chov ovcí zažívá v Česku renesanci. Stále víc se jich u nás pase nejen kvůli poptávce po masu, ale přibývá také výrobků z ovčího mléka jako jsou sýry, tvaroh nebo jogurty. Celkem je v Česku více než 200 tisíc ovcí. Podle statistik průměrný Čech za rok sní necelého půl kilogramu. Pokud si ale někdy dopřeje jehněčí kýtu, kolínka nebo třeba žebírka, je to nejčastěji právě na Velikonoce.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na Velikonoce vrcholí poptávka po jehněčím mase

Na Velikonoce vrcholí poptávka po jehněčím mase | Foto: Fotobanka Unsplash

Na jatkách TORO Hlavečník u Hradce Králové je před Velikonocemi rušno. Jde o jediný podnik, který v Česku celoročně poráží a vykupuje jehňata. Podle jeho šéfa Františka Štefunky během posledních deseti dnů před Velikonocemi zabijí 500 až 600 jehňat, což je třetina roční porážky.

Další zvířata dovážejí ke zpracování už poražená. Rostoucí poptávku po jehněčím potvrzuje i Romana Nýdrle, mluvčí obchodního řetězce Makro: „Velikonoční nákupy znamenají v prodejích jehněčího masa absolutní prodejní špičku v rámci celého roku."

Kdo vyhledává jehněčí maso kvůli tomu, že by bylo zdravější než třeba vepřové, namáhá se zbytečně. Podle docentky Mileny Fantové z České zemědělské univerzity jsou na tom oba druhy podobně: „Já bych neřekla, že je nějaký velký rozdíl v současné době mezi jehněčím masem a vepřovým masem, protože naopak celou dobu se šlechtilo u toho vepřového masa, aby zase nebylo moc tučné."

Co se týče ceny, tam už se jehněčí vepřovému příliš nepodobá. „Cena jehněčí kýty se pohybuje od 270 do 329 korun za kilogram," říká mluvčí obchodního řetězce Globus Pavla Hobíková.

Další částí roku, kdy počet porážek jehňat roste, je období před Vánocemi. Zájem o maso je ale menší než na jaře.

Ondřej Luštinec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme