Arabské státy kritizují útok na Libyi. Moskva vyzývá k jeho zastavení

Liga arabských států ostře kritizuje západní útoky na Libyi. Vůbec poprvé tak na desítky včerejších a dnešních náletů a raketových útoků zareagoval generální tajemník Arabské ligy Amr Músá. Minulý týden přitom Liga vyzvala Radu bezpečnosti OSN, aby schválila bezletovou zónu nad Libyí. Toto stanovisko arabského světa bylo pro západní politiky důležitým argumentem pro zahájení útoků na Libyi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Spojenecké útoky na jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pokračují

Spojenecké útoky na jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího pokračují | Foto: AFP

Generální tajemník Arabské ligy Amr Músá formuloval své výhrady jasně. Nad Libyí měla být bezletová zóna na ochranu civilistů, na místo toho jsou ale bombardováni další civilisté. Liga se proto má sejít k naléhavé schůzi, aby novou situaci řešila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Postoj Ligy arabských států na Radiožurnálu okomentoval zahraničně-politický analytik ČRo Milan Slezák

Pro Spojené státy a další západní státy bylo dosud klíčové, že měli oficiální podporu arabského světa. Několik zemí prý v zákulisí přislíbilo, že se zapojí i vojensky. Jediný Katar tak učinil i veřejně a údajně už chystá své stroje k náletům. Americké vojenské velení to oznámilo krátce poté, co Amr Músá přišel se svou kritikou západního bombardování.

Rusko dokonce vyzvalo Británii, Francii a Spojené státy, aby zastavily letecké útoky na nevojenské cíle v Libyi. Moskva tvrdí, že údery si vyžádaly civilní oběti. Západní koalice ale trvá na tom, že terčem operace jsou výhradně vojenské cíle.

Podle mluvčího ruského ministerstva zahraničí by koalice zemí neměla překračovat mandát vymezený rezolucí Rady bezpečnosti OSN, který podle Moskvy umožňuje přijímat opatření výhradně k ochraně civilního obyvatelstva. Ruská diplomacie tvrdí, že při leteckých úderech zemřelo 48 civilistů, 150 dalších bylo zraněno. Stejné údaje předtím uvedla libyjská státní televize.

Rusko se v noci na pátek v Radě bezpečnosti zdrželo hlasování o rezoluci, která schválila vytvoření bezletové zóny nad Libyí a přijetí všech nezbytných opatření k ochraně libyjských obyvatel před silami Muammara Kaddáfího.

Lenka Kabrhelová, Břetislav Tureček, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme