Demonstrace proti Kaddáfímu se rozšířily i do Tripolisu

Protesty proti režimu Muammara Kaddáfího se rozšířily i do hlavního města Tripolisu. V jedné ze čtvrtí dnes polední modlitby přerostly v hromadnou demonstraci, požadující Kaddáfího odchod. Libyjský vůdce přitom dosud držel situaci v metropoli pevně v rukou a ulice města důsledně kontrolovali gardisté a zahraniční žoldáci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalci ve městě Adžedabíja se připravují na další nálet

Povstalci ve městě Adžedabíja se připravují na další nálet | Foto: AFP

Ráno libyjské letectvo znovu zaútočilo na cíle pod kontrolou rebelů. Mířilo na muniční sklady a leteckou základnu nedaleko centra odporu, které se nachází ve městě Benghází. Povstalci jsou na další útoky armády připravení a zatím všechny její pokusy odrážejí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z východolibyjského Benghází se přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

Podle nejnovějších informací se armáda povstalců posunula o 200 kilometrů dál na západ od města Brega. Nejprudší boje se teď vedou u města Ras Lanuf, kde je další důležitý ropný terminál. Je zřejmé, že jednotky Muammara Kaddáfího ustupují směrem k Tripolisu, který zůstává jejich poslední baštou.

Povstalci už specifikovali podmínky, za kterých by byli ochotni vyjednávat se zástupci dosavadní vlády. Podmínkou je, že plukovník Kaddáfí odstoupí a odejde do exilu.

Pokračuje exodus běženců, především zahraničních pracovníků. Do Tuniska a Egypta jich podle různých odhadů už odešlo 100 až 200 tisíc. Někteří stále čekají na hranicích na pomoc. Podle humanitárních pracovníků jim chybí voda a také informace. Neví, kam mají jít a jsou už velmi vyčerpaní.

Martin Dorazín, Igor Maňour, Ondřej Himmer Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme