Dvojvládí v Pobřeží slonoviny se opět snaží ukončit delegace státníků

Politický pat v Pobřeží slonoviny se znovu po necelém týdnu snaží odblokovat delegace afrických státníků. Zástupci tří zemí západoafrického regionu se spolu s keňským premiérem pokouší přimět úřadujícího prezidenta Laurenta Gbagba k uznání porážky ve volbách a rezignaci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Modré přilby pomáhají na Pobřeží slonoviny zvládnout situaci.

Modré přilby pomáhají na Pobřeží slonoviny zvládnout situaci. | Zdroj: ČTK

Podle informací britské stanice BBC zaručí afričtí lídři Gbagbovy bezpečnost, přístup k jeho bankovním účtům i amnestii od případného stíhání, pokud se vzdá úřadu. Bude-li ale Laurent Gbagbo trvat na svém vítězství ve sporných listopadových volbách, západoafrické státy jsou připravené donutit ho k odchodu silou. Tuto hrozbu znovu zopakoval ministr informací Sierra Leone.

Situace se nadále jeví jako bezvýchodná. Mezinárodně uznávaný vítěz prezidentského klání Alassane Ouattara zůstává ve vlastní zemi jakýmsi vnitřním azylantem a jeho rival Gbagbo dál kontroluje státní televizi i armádu.

Podle OSN stály povolební násilnosti v Pobřeží slonoviny život kolem dvou stovek lidí, většinou stoupenců Ouattary. Modré přilby Spojených národů si postěžovaly, že jim vojáci znemožnili navštívit oblast, kde se má nacházet jeden ze dvou hromadných hrobů obětí povolebních nepokojů.

Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme