Kaddáfí slíbil vyzbrojit své obyvatele k obraně Libye

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí označil letecké údery západních sil za terorismus. Nepřítele prý porazí. Jeho země se připravuje na dlouhou válku a všichni Libyjci prý mají zbraně, aby mohli svou vlast bránit. Libyjci podle něj budou proti spojencům bojovat na základě práva na sebeobranu podle článku 51 Charty OSN.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Benghází

Benghází | Foto: AFP

„Tato koloniální křižácká agrese se stala důvodem pro použití síly. Teď je třeba otevřít sklady se zbraněmi a vyzbrojit lid všemi druhy zbraní, abychom mohli bránit nezávislost, jednotnost a čest Libye. Středomoří a severní Afrika se staly válečným územím. Kvůli této operaci se námořní a vzdušné cíle v regionu, ať už vojenské nebo civilní, ocitly ve skutečném nebezpečí.“

Libyjská státní televize odvysílala pouze tento záznam hovoru, bez Kaddáfího tváře nebo záznamu z tiskové konference. Není tedy jasné, kde se libyjský vůdce nachází a zda není zraněný.

ČTĚTE TAKÉ: AKTUÁLNÍ DĚNÍ V LIBYI ONLINE

O západní koalici řekl, že bude poražena a že osvobodí Libyi. Stále žije v přesvědčení, že povstalci na východě země a zvláště lidé v Benghází jsou rukojmími teroristů nebo jsou jimi popleteni, proto je podporují a Kaddáfí je chce osvobodit. Odmítá také odchod ze země.

Cesta směrem jihozápadně od Benghází, k městu Adžedábijo, kde ještě včera byly Kaddáfího tanky, je volná. Podle zpravodaje agentury Reuters je cesta posetá ohořelými vojenskými vozidly po včerejším zásahu spojeneckých sil. Napočítal zde nejméně 14 mrtvých.

Podle amerických zdrojů se podařilo vážně poškodit asi 20 vojenských cílů na pobřeží Libye. Britské síly v noci zaútočily na integrovaný systém protiletecké obrany v Tripolisu a pravděpodobně ho vyřadily z provozu.

Spojenci vyhodnocují výsledky 1. fáze

Útok sil libyjského vůdce Muammara Kaddáfího na sídlo povstalců v Benghází si vyžádal nejméně 94 lidí. Západní koalice na útok odpověděla leteckými údery, na dvacet cílů dopadlo 110 raket Tomahawk. Ráno první fáze operace podle všeho skončila, spojenci teď zjišťují, jaké výsledky přinesla.

ČRo, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme