Kaddáfí tvrdí, že nemá žádnou politickou moc

Muammar Kaddáfí v dlouhém televizním projevu znovu odmítl, že by Libye zažívala protesty a násilí. Veškerou vinu svalil na Al-Káidu. Podle jeho názoru jsou také přehnané počty obětí nepokojů, která uvádějí západní média. Kaddáfí uvedl, že zemřelo maximálně 150 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí znovu vystoupil v televizi

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí znovu vystoupil v televizi | Zdroj: ČTK

Kaddáfí tvrdí, že svět nerozumí libyjskému politickému systému. Není tu prezidentský systém a zemi nevládne žádná rodina, prohlásil dnes libyjský vůdce.

„Jménem Boha bych chtěl pozdravit a pogratulovat libyjskému lidi. V roce 1977 se totiž ujal moci. Chtěl bych připomenout světu, že celou tuto dobu vládnou lidové výbory a shromáždění,“ řekl Kaddáfí.

„Od té doby jsem neprosadil žádné politické rozhodnutí a nemám ani správní moc. V podstatě nemám vůbec žádnou moc. Revoluce osvobodila libyjské území, které okupovaly americké, britské a italské síly,“ dodal při vystoupení v rámci oslav výročí zavedení přímé vlády lidu.

Diktátor také vyzval Organizaci spojených národů a Severoatlantickou alianci, aby události v Libyi vyšetřila. Považuje je za konspiraci s cílem kolonizovat Libyi a zmocnit se jejích olejových zásob.

„Opakuji, že v Libyi nebyly žádné pokojné demonstrace. Všechna shromáždění podporovala revoluci. Co se děje teď, to je spiknutí s cílem ovládnout libyjské území a zdejší ropné zásoby. To je nepřijatelné. Budeme bojovat do posledního muže, do poslední ženy a ochráníme Libyi skrz na skrz,“ uvedl Kaddáfí.

V Libyi se už 16 dní odehrává boj mezi tamní opozicí a jednotkami věrnými Kaddáfímu. Dnes byly ohlášeny boje na východě země, kde se Kaddáfího síly snažily získat kontrolu nad ropným terminálem Marsá al-Briga a město Adžedábíja. Stále ovládají Tripolis a několik měst v jeho okolí. Zahraniční zdroje tvrdí, že obětí nepokojů jsou až dva tisíce.

Adéla Havránková, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme