Kuře, palmové víno a vypnutá klimatizace. Vánoce slaví i v Nigérii

Hromadné cesty na venkov k velkým rodinným stolů, které se prohýbají pod pitím, smaženým kuřetem, rýží, ragú, rybí polévkou a dalšími dobrotami. Tak vypadá jedna tvář Vánoc v Nigérii. Asi polovina z tamních zhruba 180 milionů obyvatel se hlásí ke křesťanství.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vánoce v Nigérii

Vánoce v Nigérii | Zdroj: Reuters

„Většina lidí z velkých měst se o Vánocích vrací za rodinou do svých komunit na venkov. Města se tak vyprázdní. Chodíme do kostela, kde nám říkají, abychom jedli a pili do syta, ale nepřeháněli to. A hlavně, abychom nezapomínali, že smyslem Vánoc je rozjímání o bohu a svém životě, kdy se ptáme, co můžeme v příštím roce zlepšit," říká Philip Jokpur, které také na Vánoce opustil metropoli.

Jedno z hlavních míst, kde se nigerijští křesťané setkávají o Vánocích, jsou kostely, kde zpívají spolu se sbory v angličtině i v řadě místních jazyků.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na vánoční zvyky v západní Africe se přímo v Nigérii zeptal Štěpán Sedláček

Kromě písní a modliteb jsou podle Jakpora o Vánocích také často slyšet po celý prosinec různé ohňostroje a dělobuchy. Zimní období také znamená příjemnější počasí bez velkých dešťů, i když se teploty v poledne pohybují kolem třiceti stupňů celsia

„Je o něco chladněji, takže můžeme vypnout klimatizaci. Setkávají se celé rodiny a pro děti jsou Vánoce hlavně o jídle a pití, ale také o novém oblečení. Je to takový rituál, že každé dítě dostane nové oblečení a boty ve kterých vyrazí s rodiči do kostela,“ vysvětluje Nigerijec.

„Neříkáme jim, že je mají od Ježíška, ale že je dostávají, protože se narodil,“ dodává.

Bojů se jihosúdánský koordinátor Člověka v tísni bát nemusí. Trápí ho spíš hadi a štíři

Číst článek

S tím souhlasí také Saoye Osuku. Třicetiletý rodák z nigérijského Port Harcourtu a syn česko-nigerijských rodičů strávil v Česku dohromady zhruba 4 roky a může tak porovnat sváteční zvyky.

„V Nigérii je svátečním jídlem kuře s rýží. Většina lidí ho jí každou neděli, ale i o Vánocích. Vánoční stromky také máme, ale dárky se pod ně moc nedávají. Většina lidí kupuje stromy umělé. Ale moje máma má borovici, takže ji většinou ostříhá a použije větve.“

Na vánočních stolech nejlidnatější země Afriky se také často objevuje kozí maso, hovězí nebo tradiční pálivá rybí polévka s velkými kusy rybího masa a značným množství pepře, kterou Nigerijci rádi zapíjejí nejrůznějšími nealkoholický i alkoholickými nápoji včetně místního palmového vína.

Reportáž vznikla díky podpoře Evropské unie.

Drůbež je v Nigérii součásti svátečního jídelníčku | Foto: Reuters

Vojtěch Man, Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme