Letectvo bombardovalo města na východě Libye, Kaddáfí to popírá

Jednotky věrné Muammaru Kaddáfímu zahájily protiútok na východě Libye. Podle povstalců letadla celou noc bombardovala město Briga, které pak ráno obsadily pozemní jednotky. Město nebylo opevněné a jeho obránci měli jen lehkou výzbroj. Povstalci tvrdí, že už město znovu ovládají, včetně hlavního vývozního terminálu ropy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalci ve městě Adžedábíja

Povstalci ve městě Adžedábíja | Foto: AFP

Provládní letouny bombardovaly také nedaleké město Adžedábíja a povstalci se tam střetli pravděpodobně se stejnou vojenskou jednotkou. Její útok ale díky lepší výzbroji odrazili.

Přehrát

00:00 / 00:00

Události v Libyi sleduje Ondřej Bouda

Bombardování je podle očitých svědků náhodné a vojáci se podle všeho nesnaží nad dobytým územím udržet kontrolu. Může tak jít hlavně o psychologickou válku. Mluvčí rebelů Mustafa Geriání připustil, že by opozice mohla požádat o pomoc ze zahraničí.

Uvítal by letecké útoky na strategická místa, které by dále oslabily Kaddáfího režim. Situace ve městě Adžedábíja je podle jeho slov klidná. Tamní obyvatelé se tam shromažďují, aby odrazili případné další útoky.

Kaddáfího režim popírá, že by k útoku vůbec došlo. Prý jde jen o západní propagandu. Libyjská státní televize ale tvrdí, že vládní jednotky kontrolují letiště a přístav v Brize. Čímž popírá jak tvrzení povstalců, tak vlády.

Kaddáfí: Moc v Libyi má lid

Sám Kaddáfí znovu vystoupil v televizi. Řekl, že nemůže rezignovat, protože není prezidentem. Hlavní výkonnou moc má podle něj libyjský lid. Současně znovu odmítl, že by Libye zažívala protesty a násilí.

„Jménem boha bych chtěl pozdravit a pogratulovat libyjskému lidu. V roce 1977 se totiž ujal moci. Chtěl bych připomenout světu, že celou tuto dobu vládou lidové výbory a shromáždění. Od té doby jsem neprosadil žádné politické rozhodnutí a nemám ani správní moc. V podstatě nemám vůbec žádnou moc. Revoluce osvobodila libyjské území, které okupovaly americké, britské a italské síly,“ řekl Kaddáfí.

Muamar Kaddáfí při vystoupení ve státní televizi | Foto: ČTK

Diktátor také vyzval Organizaci spojených národů a Severoatlantickou alianci, aby události v Libyi vyšetřily. Považuje je za konspiraci s cílem kolonizovat Libyi a zmocnit se jejích olejových zásob.

Dnešní útok zaskočil i západní politiky, kteří už tvrdili, že dny Kaddáfího režimu jsou sečteny. Teď se obávají nějakého zoufalého kroku.

Italský ministr pro průmysl a obchod Paolo Romani varoval, že existuje reálná možnost, že Muammar Kaddáfí nechá například bombardovat libyjská ropná pole. Spekuluje se také o použití chemických zbraní proti civilnímu obyvatelstvu.

Dobrovolníci v Benghází

Prozatímní vláda v Benghází mezitím nařídila jakousi dobrovolnou mobilizaci. Vytvářejí se tam dobrovolnické tábory, kde se lidé naučí zacházet se zbraněmi.

Podle informací televize Al-Džazíra by se skupina asi pěti tisíc dobrovolníků společně s vojáky, kteří se přidali na stranu povstalců, měla v nejbližších dnech vydat na pomoc povstalcům v Tripolisu.

O možnosti intervence uvažují zahraniční velmoci. Do Suezského průplavu dnes vpluly dvě americké bojové lodě. Do Středozemního moře by obojživelná plavidla měla dorazit odpoledne.

Igor Maňour, Adéla Havránková, Ondřej Bouda Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme