Libyjská přechodná rada odmítla Kaddáfího nabídku k vyjednávání

Libyjská Národní přechodná rada nebude jednat se svrženým diktátorem Muammarem Kaddáfím o formování společné vlády. K jednáním vyzval Kaddáfí ze své skrýše, pravděpodobně v Libyi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjský povstalec v Tripolisu rozbíjí portrét Muammara Kaddáfího

Libyjský povstalec v Tripolisu rozbíjí portrét Muammara Kaddáfího | Zdroj: ČTK

Kaddáfí se musí vzdát, vyjednávat s ním nebudeme, odpověděla přechodná libyjská rada, která se ujímá moci v Tripolisu.

„Z tónu, kterým Kaddáfí zaslal tu žádost prostřednictvím svého mluvčího vyplývá, že je skutečně ještě stále v Libyi, že je v úzkých, že mu zbývá už jen málo možností jak z toho vyváznout a zachránit si život, alespoň v té první fázi. Nicméně povstalci s ním jednat nechtějí,“ hlásí zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v této severoafrické zemi Martin Dorazín.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace od zvláštního zpravodaje ČRo v Libyi Martina Dorazína ve Víkendovém odpoledním Radiožurnálu

Nejnaléhavějším úkolem v libyjském hlavním městě Tripolisu je obnovení dodávek vody, elektřiny a plynu. Situace se každým dnem zlepšuje. Lidé začínají vycházet na ulice a na silnicích se objevily automobily.

Tripolis čeká na dodávku nafty, aby mohl uvést do provozu obrovská čerpadla, která přivádějí vodu ze saharských podzemních rezervoárů.

Tunisko dnes otevřelo hraniční přechod Rás Adždír do Libye. To bude hlavní koridor pro dodávky humanitární pomoci, kterou obyvatelé dvoumilionové libyjské metropole zoufale potřebují.

Postup rebelů na Syrt

Povstalcům se také zdá se daří úspěšně postupovat směrem ke Kaddáfímu rodišti Syrtu, a to jak z východu od Benghází, tak ze západu od Misuráty. Povstalečtí velitelé ale ve městě očekávají velice těžký vojenský odpor.

„Protože tam jsou soustředěny nejtěžší Kaddáfího zbraně, mají tam rakety Scud, mají tam další raketové systémy, jsou tam podzemní bunkry. Je to zkrátka opevněné město, navíc jsou tam příznivci Muammara Kaddáfího. Podle vojenských odhadů by to mohlo trvat až 10 dní, pokud se samozřejmě Syrt nevzdá sám, o tom Národní prozatímní rada vede jednání s kmenovými vůdci. Ale zatím k ničemu nedospěli,“ konstatoval náš zpravodaj v Libyi.

Martin Dorazín, mta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme