Libyjští povstalci propustili zadržené Brity

Libyjské povstalecké úřady potvrdily propuštění osmi Britů, které zadržely v neděli v poušti západně od Benghází. Libye zároveň umožní OSN, aby prověřila humanitární situaci v zemi. Expertní skupina Evropské unie už vyrazila.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povstalci Libye Kaddáfí Ras Lanuf

Povstalci Libye Kaddáfí Ras Lanuf | Zdroj: ČTK

Zadržení Britové na místo přiletěli helikoptérou, byli vybaveni počítači, mapami, telekomunikační technikou a pasy několika různých zemí. Z toho je zřejmé, že nešlo o zbloudivší turisty, ani o novináře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Spolupracovník ČRo v Londýně Ivan Kytka ve Světě o deváté.

Britská vláda přiznala výsadek malé skupiny diplomatů. Podle Libyjců to byli vojenští špioni ze zvláštních jednotek SAS.

Povstalci ale chtějí udržovat dobré kontakty se Západem a po vyšetření celé události Brity z vězení propustili. Podle povstalecké národní rady měli britští občané požádat o povolení k působení na územích východní Libye.

„Britská vláda se možná nechala unést úspěchem jiných podobných operací britského speciálního komanda z konce února, kdy britští vojáci zasahovali při záchraně a při evakuaci britských občanů, kteří uvízli v konfliktu na ropných polích uprostřed pouště bez prostředků, jak se dostat na letiště nebo do přístavu, aby mohli být evakuování,“ poznamenal spolupracovník ČRo v Londýně Ivan Kytka.

Zvláštní jednotky SAS

Právě při této operaci rovněž zasahovali příslušníci SAS. Brity se podařilo evakuovat a akce byla považována za úspěch. Není současně vyloučené, že k akci došlo na žádost či pod tlakem britských firem, které v Libyi investovaly stamilióny liber a teď mají obavy, jaký bude osud jejich investic.

„Mohlo jít také o společnou iniciativu. Je možné, že některým západním zemím se podařilo navázat s rebely spojení a Británie nechtěla zůstat pozadu,“ řekl Kytka.

Nelze podle něj vyloučit ani to, že Britové chtěli zjistit informace humanitárního charakteru. „Ale bylo by poněkud naivní se domnívat, že to byl jediný nebo dokonce hlavní účel celé nezdařené mise. Britové mají staletou tradici budování koloniálních vztahů. A tak zřejmě dobře vědí, že při změně režimu či povstání rebelů má velkou výhodu ten, kdo naváže s novým či formujícím se režimem kontakt jako první,“ dodal Kytka.

Bližší okolnosti celé nezdařené mise ale zatím stále nejsou známy. Zřejmě právě proto má dnes s naléhavým prohlášením vystoupit britský ministr zahraničí William Hague.

Martin Dorazín, Martina Mašková, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme