Muammara Kaddáfího zradil dosavadní ministr zahraničí

Dosavadní libyjský ministr zahraničí uprchl do Británie a zřekl se služeb pro diktátora Muammara Kaddáfího. Libyjský šéfdiplomat Músa Kúsa, který během eskalujícího konfliktu v zemi mluvil za mezinárodně izolovanou Kaddáfího vládu, zároveň vyzval k dezerci i další špičky libyjského režimu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Libyjský ministr zahraničí Músá Kúsa

Libyjský ministr zahraničí Músá Kúsa | Zdroj: Reuters

Kúsa byl v minulosti ambasadorem v Londýně, šéfem tajných služeb i vyjednávačem během sbližování Libye se Západem. Analytik Fawas Gerges označil v televizi Al-Džazíra Koussovu rezignaci za důležitou událost.

„Je to schopný a vyzrálý diplomat, Kaddáfího pravá ruka v mezinárodní politice a mezinárodních vztazích. Kaddáfí mu hluboce důvěřoval, byl zkrátka součástí vnitřního kruhu režimu. Proto jde o těžkou ránu pro samotného Kaddáfího,“ řekl analytik.

Uprchlíku údajně vadilo násilí páchané vládou v nynějším konfliktu na civilistech. Ti žijí jako rukojmí ve strachu zejména právě v Tripolisu, řekl zvláštnímu zpravodaji Českého rozhlasu v povstalecké baště Benghází doktor Kari ben Omran, který má v hlavním městě příbuzné.

„Tripolis uzavřeli vojáci se zbraněmi. Vjezd kontrolují nějací lidé v autech – často jsou to cizinci, kteří nemluví arabsky. Nikoho nepouštějí ven ani dovnitř. Lidé tam jsou zavření. Bojí se žoldnéřů, kteří kolem sebe šíří strach. Vím, že v Tripolisu začínají docházet potraviny, protože vláda nařídila převézt veškeré jídlo ze skladišť do kasáren,“ řekl Kari ben Omran.

Músa Kúsa je ve Velké Británii vyslýchán. Americké zdroje jeho útěk považují za známku toho, že režim libyjského vůdce Kaddáfího slábne, Velká Británie ale vidí celou věc střízlivěji. Britské ministerstvo zahraničí oznámilo, že detaily jeho případu zveřejní později. Libyjský mluvčí útěk ministra popřel, prý je na diplomatické cestě.

Povstalci ustupují

Jednotky loajální Muammaru Kaddafímu mezitím znovu vytlačují vzbouřené rebely směrem na východ. Ještě o víkendu se přitom situace na frontě vyvíjela opačně, za úspěšným tažením povstalců byly cílené vzdušné útoky spojenců na Kaddáfího vojenské cíle.

Armáda plukovníka Kaddáfího ale úspěšně změnila taktiku. Tanky a děla nahradily malé mobilní oddíly, které palbou z minometů donutily povstalce odejít z ropných přístavů Rás Lanúf a Brega.

Vzbouřenci teď žádají ještě větší mezinárodní podporu, některé státy údajně uvažují o dodávkách zbraní pro Kaddáfího odpůrce. Povstalci sami si stěžují na to, že jim nikdo nevelí.

Televize Al-Džazíra uvedla, že americký prezident Barack Obama podepsal tajný rozkaz, kterým umožňuje tajné službě CIA spolupráci s povstalci.

Mezitím nizozemská vláda nařídila zmrazení majetků libyjských společností. Jde hlavně o aktiva velké chemické továrny, libyjských aerolinií a také petrolejářské společnosti Tamoil.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Igor Maňour, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme