NATO zahájilo kontrolu zbrojního embarga, humanitární situace v Libyi je kritická

Situace v Libyi zůstává stále napjatá, boje mezi jednotkami plukovníka Kaddáfího a rebely neutichají. Jen v Misurátě zabili dnes Kaddáfího vojáci bezmála dvacet lidí. NATO zahájilo ve Středozemním moři operaci k vynucení zbrojního embarga uvaleného na Libyi. Do Libye dorazil zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Humanitární situace v Libyi je katastrofální. Zahraniční dělník v uprchlickém táboře na libyjsko-tuniské hranici.jpg

Humanitární situace v Libyi je katastrofální. Zahraniční dělník v uprchlickém táboře na libyjsko-tuniské hranici.jpg | Zdroj: ČTK

„Momentálně se nacházím na egyptsko-libyjské hranici a dnes bych se chtěl dostat do Tobruku,“ informuje Dorazín.

Za nejhorší považuje humanitární situaci ve městě Misuráta, enklávě v západní části Libye obydlené povstalci, kteří ji už sedm týdnů srdnatě hájí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín telefonuje na cestě do Libye

„Hodně lidí tam padlo, každý den tam jsou mrtví a desítky zraněných a právě tam je humanitární situace zřejmě nejhorší. Městu docházejí zásoby potravin, zásoby vody, nejsou tam léky,“ dodává.

Pobřežní města mají výhodu, že leží na pobřeží a případná humanitární akce by mohla proběhnout z moře. Humanitární lodě by však musela doprovázet početná ozbrojená ochrana Severoatlantické aliance. Palba v Misurátě totiž neutichá, plukovník Kaddáfí neustále porušuje podmínky rezoluce OSN a útočí na civilisty.

NATO začalo u břehů Libye vynucovat zbrojní embargo

Ve Středozemním moři začala operace plavidel Severoatlantické aliance k vynucení zbrojního embarga proti Libyi, která má uzavřít nejsnazší a nejkratší cestu a přerušit tak přísun zbraní a žoldnéřů pro Kaddáfího režim.

Kanadský generál Pierre St-Amand z řízení spojeneckých operací řekl, že se do akce zapojí šestnáct plavidel. Z deseti fregat jich čtyři poskytlo Turecko, po jedné Itálie, Kanada, Španělsko, Spojené státy, Řecko a Velká Británie. Akce se účastní také tři ponorky: italská, španělská a turecká.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Bruselu přináší informace o akci NATO zpravodaj ČRo Pavel Novák

Námořníci mají prostředky, jak si vynutit vstup na plavidlo, které budou chtít zkontrolovat, jestli nepřeváží zbraně nebo vojáky. V případě přetrvávajících podezření mohou alianční lodě eskortovat taková plavidla do spojeneckých přístavů k další prohlídce.

Aliance už také dokončila plán operace pro zajištění bezletové zóny. Rozkaz k jejímu zahájení ale ještě nevydala. Odpoledne začala o podmínkách spuštění této akce znovu jednat Severoatlantická rada velvyslanců členských zemí NATO.

Britský premiér David Cameron současně řekl, že logistickou podporu poskytnou Kuvajt a Jordánsko. Akce má mimo jiné pomoci ochránit libyjské civilisty.

Podle diplomatů v Bruselu také postupně vzniká dohoda, jak by NATO mělo převzít odpovědnost za bezletovou zónu, jež byla nad Libyí vyhlášena.

Pavel Novák, Martin Dorazín, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme