OSN volá po vyšetření masového znásilnění v Kongu

Rada bezpečnosti OSN ostře odsuzuje masové znásilnění, ke kterému došlo před několika týdny v Demokratické republice Kongo. Útočníci obsadili několik vesnic na východě země a během pár dní znásilnili až 180 žen a dětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sexuální násilí na ženách v DRK

Sexuální násilí na ženách v DRK | Foto: Cédric Gerbehaye

To vše se odehrálo jen několik kilometrů od základny mírových sil OSN, vojáci se o tom ale dozvěděli až asi s desetidenním zpožděním.

Podezření padlo na hutuskou povstaleckou skupinu Demokratické síly pro osvobození Rwandy, která v oblasti působí. Ta ale všechna obvinění odmítla. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun vyjádřil znepokojení a do Demokratické republiky Kongo poslal svého zástupce.

„Vyzval jsem konžské úřady, aby případ okamžitě vyšetřily a přivedly pachatele ke spravedlnosti. Vyzval jsem vládu, aby se pokusila obnovit bezpečnost a stabilitu na východě země, a také všechny ozbrojené skupiny, aby odložily zbraně a připojily se k mírovému procesu,“ řekl Pan Ki-mun.

Adam Weiss Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme