Ouattara obklíčil Abidžan, přišel si pro vládu nad Pobřežím slonoviny

V západoafrickém Pobřeží slonoviny se možná schyluje ke konci politického chaosu, který tam trvá od podzimních voleb. Po nich neuznal porážku dosavadní prezident Laurent Gbagbo a od té doby bojuje o moc s mezinárodně uznaným vítězem Alassanem Ouattarou. Jeho milice vstoupily po úspěšné ofenzívě ze severu země do největšího města a sídla vládních úřadů Abidžanu, který byl dosud pod kontrolou Gbagbovy armády.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ozbrojený konflikt v Pobřeží slonoviny

Ozbrojený konflikt v Pobřeží slonoviny | Zdroj: Reuters

Svědci hlásili během noci těžké boje v okolí Gbagova sídla i státní televize. Ta byla od začátku konfliktu oporou Gbagbovy moci. Ozbrojenci jeho soupeře už ji ale údajně dobyli.

Ouattara krátce předtím nařídil uzavřít veškeré státní hranice a jeho rival údajně svěřil kontrolu nad letištěm v Abidžanu mírotvorcům z OSN.

Na ochranu civilistů dohlížejí v Abidžanu i francouzské jednotky. Jejich nasazení v centru města by mělo zabránit útokům na civilisty. Mluvčí francouzského ministerstva zahraničí Bernard Valero prohlásil, že dosavadní prezident Gbagbo by se měl vzdát moci a zabránit krveprolití. Za poslední čtyři měsíce přišlo v Pobřeží slonoviny o život okolo pěti set lidí.

Jan Šmíd, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme