Povstalci chtějí Kaddáfího za každou cenu, vypsali odměnu

V Tripolisu se stále sporadicky bojuje, ale jen v některých jeho částech. Střelba neutichá ani ve vnitrozemí a v přístavním městě Syrta, tradiční baště Kaddáfího stoupenců. Rebelové usilovně pátrají po zmizelém vůdci Muammarovi Kaddáfím. Skupina obchodníků vypsala za jeho hlavu odměnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Demonstranti pálí plakáty Kaddáfího.

Demonstranti pálí plakáty Kaddáfího. | Zdroj: Reuters

400 mrtvých a 2.000 raněných, taková čísla uvádějí povstalci. Skutečný počet obětí dobývání Tripolisu ale bude vyšší.

Jak z Libye informoval zvláštní zpravodaj ČRo Martin Dorazín, nemocnice nestačí ošetřovat zraněné, do třech hlavních už dorazila pomoc Červeného kříže a Červeného půlměsíce. Ve městě se ale stále bojuje a zraněných přibývá.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejnovější vývoj v Libyi shrnul v Ranním Radiožurnálu Ondřej Houska

„Někdy je ale těžké odlišit skutečné boje od oslavné palby, která je v tady zvykem. Obyvatelé Tripolisu proto raději zůstávají doma,“ uvedl zpravodaj s tím, že se potýkají s nedostatkem potravin, vody a elektřiny.

Obchodníci z Tripolisu vyhlásili, že dva miliony dolarů dostane ten, kdo Muammara Kaddáfího zajme nebo zabije.

Prozatímní národní rada se od této soukromé nabídky distancovala. Za dopadení a vydání Kaddáfího nabízí pouze amnestii. Míří tím na lidi z nejbližšího okolí svrženého vůdce libyjské džamahírije.

Jeho ministr zahraničí Abdelati Obejdí už hru definitivně vzdal. Řekl, že vláda padla a Prozatímní národní rada by se měla co nejrychleji ujmout moci. Obejdí vyzval Kaddáfího vojáky, aby se vzdali.

Kaddáfí prý nenajde podporu ani ve svém rodišti

V Tripolisu jsou stále místa, která kontrolují ozbrojenci věrní Kaddáfímu, je to problém zejména ostřelovačů skrytých v budovách. Rebelové ale už mají vliv v celé metropoli a na své straně mají i obyvatelstvo.

Hodně se mluví o tom, že Kaddáfí by mohl klást odpor ve svém rodišti Syrtu, avšak tamní kmenoví náčelníci prý už vedou rozhovory s povstalci o tom, že do města vstoupí. Podle svých bývalých spolupracovníků chce Muammar Kaddáfí z úkrytu vést partyzánskou válku. Pak by mohla být situace podobná vývoji v Iráku po pádu Saddáma Husajna.

Vůdci povstalců chtějí získat miliardy dolarů, které měl Kaddáfího režim na kontech v zahraničí. Jde o více než 160 miliard dolarů. O uvolnění první částky by mohla Rada bezpečnosti OSN hlasovat už dnes. Rebelové chtějí 5 miliard na první výplaty mezd a rekonstrukci země.

Milan Kopp, Martin Dorazín, Ondřej Houska, bre Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme