Protivládní protesty v Libyi se rozšířily i do Tripolisu

Demonstrace v metropoli vypukly po polední modlitbě, kdy se před mešitou shromáždily stovky lidí a vyžadovaly odchod Kaddáfího vlády. Vládní jednotky se snaží získat opět nadvládu nad městem Závíja. Během tamních střetů už zemřel velitel opozičních povstalců.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

protest proti Kaddáfímu v Benghází

protest proti Kaddáfímu v Benghází | Zdroj: ČTK

Jak z Benghází hlásí zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín, přešly jednotky plukovníka Kaddáfího do velké protiofenzívy zejména kolem města Tripolis.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přímo z povstaleckého města Benghází informuje o situaci v Libyi zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

V nedalekém, druhém městě Závíjá zabily asi 50 lidí a 300 dalších zranily bomby, které tam shodilo Kaddáfího letectvo.

Podle informací, které zveřejnil bývalý velvyslanec Libye při OSN Abdurahman Schalgam, tvoří až 85 procent současných sil Kaddáfího armády nájemní žoldáci, cizí vojáci, protože většiny libyjských vojáků se přidala na stranu povstalců.

17. den odporu

Kaddáfího odpůrci bojují za změnu režimu už 17. den. Města na východě už ovládají. Ustanovili si i národní radu. To potvrzuje i Martin Dorazín: „Dostal jsem leták s vizí prozatímní vlády Mustafy Abdal Džalíla, který byl ministrem spravedlnosti a přidal se na stranu povstalců. A je to jakýsi v podstatě oficiální vůdce, který sídlí v Benghází.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Další den protestů v Libyi posala v Ozvěnách dne Kateřina Procházková

Před lidmi shromážděnými v Bajdě pak tento vůdce řekl: "Jsme lidé, kteří zvolili vítězství, nebo smrt. Nezastavíme se, dokud neosvobodíme celou tuto zemi. Doba pokrytectví skončila. Libye je svobodná a Kaddáfí musí odejít."

duchovní (vlevo) při modlitbě v Benghází | Foto: ČTK/AP

Kaddáfí se odmítá vzdát moci a jeho jednotky stále ovládají Tripolis a blízké okolím. Zhruba tři týdenní konflikt už vyvolal humanitární krizi. S desetitisíci uprchlíků se musí vyrovnat předeším sousední Tunisko.

Podle agentury AP ale v posledních dnech výrazně poklesl počet utečenců. Opozice proto spekuluje o tom, že Kaddáfího jednotky brání lidem v odchodu ze země.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme