Spojenci pokračují vzdušnými útoky proti libyjské protiletecké obraně

Druhým dnem pokračují vzdušné útoky západních mocností proti libyjské protiletecké obraně. Spojené státy do akce nasadily podle agentur Reuters a AFP 18 letadel a Francie blíže neupřesněný počet bojových letounů typu Rafale a Mirage 2000.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomahawk vystřelený z americké ponorky

Tomahawk vystřelený z americké ponorky | Foto: AFP

Další účastník vojenské operace, Británie, včera poskytla stíhací bombardéry Tornado, které vzlétly ze základen ve Skotsku, a ponorku. Operaci nazvanou Počátek odysey zahájila pětice zemí – Spojené státy, Francie, Velká Británie, Kanada a Itálie.

Přehrát

00:00 / 00:00

O aktuální situaci v Libyi na Radiožurnálu mluvil redaktor Českého rozhlasu Jaromír Marek a zahraničně-politický analytik ČRo Milan Slezák

Podle Reuters síly věrné Kaddáfímu dnes pokračovaly v obkličování Misuráty držené rebely a ve městě prý rozmístily ostřelovače.

ČTĚTE TAKÉ: AKTUÁLNÍ DĚNÍ V LIBYI ONLINE

Muammar Kaddáfí slíbil vyzbrojit své obyvatele k obraně Libye před západními silami. Otevře prý sklady a vydá lidem veškeré zbraně k obraně. Středomoří a severní Afrika se podle Kaddáfího staly válečným územím a civilní cíle ve státech v regionu se ocitly v nebezpečí.

Rada velvyslanců 28 členských zemí by o zapojení NATO do operací v Libyi měla rozhodnout dnes odpoledne.

Americká armáda dnes uvedla, že Spojené státy a jejich spojenci úspěšně vytvořili bezletovou zónu nad Libyí a zastavili útoky sil věrných libyjskému vůdci Muammaru Kaddáfímu proti rebelům v povstalecké baště Benghází.

ČRo, Lenka Rafaelová, Michaela Vydrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme