Vlivní američtí diplomaté údajně pracovali pro Kaddáfího

Ve Spojených státech je na obzoru obrovský skandál. Katarská zpravodajská stanice Al-Džazíra našla v Tripolisu dokumenty libyjské tajné služby, které svědčí o úzké spolupráci bývalého amerického diplomata Davida Welche a některých amerických politiků s režimem Muammara Kaddáfího. Vlivní Američané se podle těchto materiálů snažili diktátora zachránit a udržet u moci.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Muammar Kaddáfí

Muammar Kaddáfí | Zdroj: Reuters

Welch jako náměstek ministryně zahraničí pomáhal vyjednat smír mezi Spojenými státy a bývalým libyjským režimem v roce 2008. Muammar Kaddáfí se mu za to údajně štědře odměnil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z informacemi o materiálech z lybijských archivů se přihlásil zvlášszní zpravodaj Radiožurnálu v Libyi Martin Dorazín

Poté, co opustil diplomatickou kariéru, se Welsch vrhnul na podnikání a po ukončení amerického embarga vůči Libyi získal za pomoci Kaddáfího miliardové zakázky na celém Blízkém východě.

Podle materiálů, které objevila televize Al-Džazíra, dokonce Welsch libyjskému vůdci radil, jak má postupovat, aby ustál revoluci.

Doporučil mu, aby zpochybnil důvěryhodnost Národní přechodné rady v Benghází, a to za pomoci kompromitujících materiálů.

Tyto falešné informace měly Spojeným státům dodat jiné země jako například Izrael, Jordánsko, Egypt nebo Maroko, tedy státy, kterým USA v této oblasti více důvěřují.

Součástí zápisů z jednání jsou také poznámky o tom, že je potřeba ovládnout veřejné mínění. Především tím, že se bude poukazovat na spojení mezi Národní přechodnou radou a islámskými teroristy, zvláště Al-Káidou.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme