Zpravodaj ČRo v Libyi: Na osvobozených územích karikují Kaddáfího

Východ Libye se vzpamatovává ze čtyřicetileté diktatury. Přestože západ země stále zůstává pod kontrolou plukovníka Kaddáfího a jeho vojáci zaznamenávají úspěchy v bojích s povstalci, nálada na východě se změnila. Obavy tam lidé zahánějí humorem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obyvatelé Libye se rozptylují karikaturami Muammara Kaddáfího

Obyvatelé Libye se rozptylují karikaturami Muammara Kaddáfího | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Náměstí povstaleckých měst teď po vzoru egyptského náměstí Tahrír nebo kyjevského Majdanu zaplňují stany s dobrovolnými hlídači revoluce.

Ti tady kromě politických diskusí pořádají výstavy fotografií obětí Kaddáfího režimu, o kterých se 40 let nesmělo mluvit, ale nejen to.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž Martina Dorazína o množících se karikaturách Kaddáfího na osvobozeneckých územích v Libyi

Libyjský plukovník se z energického šviháka postupem let změnil ve vlastní karikaturu. Hodně k tomu přispěly uniformy jakoby vypůjčené z fundusu karlínské operety a jeho teatrální nebo úplně blábolivé projevy.

Na náměstích proto najdete i výstavy karikatur, za které by autor ještě před dvěma měsíci dostal nejméně doživotí.

Kaddáfí se stal nejnovější hvězdou ve světě vyzváněcích melodií. Kaddáfího zrychleně puštěný úryvek z projevu připomíná štěkot psa.

dorazin-v-libyi-portal.jpg

Mezi další legrácky patří posměšné písničky nebo karikatury Kaddáfího, které visí různě na dveřích nebo na domech.

Muammar Kaddáfí chtěl svou zemi a po ní celou Afriku od základů změnit. Razil teorii takzvané třetí cesty mezi socialismem a kapitalismem. A dokonce nechal výrazně označit místo, kde na tento úžasný nápad přišel: Pentapolis – mezi pěti městy je zvláštní památník, který připomíná mořský maják. Je to ale svícen. Právě tady Kaddáfí za svých studií vymyslel revoluci.

Podle teorie třetí cesty nic nemělo zůstat jako dřív. Spojené libyjské království nahradil název, při jehož vyslovení se musí hodně soustředit i samotní Libyjci: Velká libyjská arabská socialistická lidová džamahírija.

Kaddáfí ve svých revolučních změnách šel ještě dál. Arabské číslice se mu nezdály dost libyjské, a tak některé zrcadlově obrátil. Pro jistotu pak přejmenoval měsíce i dny v týdnu.

Není divu, že Libyjci mají těchto výstřelků po tolika letech dost a chtějí mít normální stát.

Martin Dorazín, Michal Šenk Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme