Zpravodaj ČRo v Libyi: Povstalci hlásí dobytí Bin Džavádu

Z Libye dál přicházejí kusé zprávy o střetech vládních sil s povstalci, kteří se na několika místech snaží odrážet ofenzivu jednotek vyslaných vůdcem dosavadního režimu Muammarem Kaddáfím. Ten dnes v rozhovoru pro televizní stanici France 24 mimo jiné obvinil světová média z toho, že o situaci v jeho zemi šíří lži.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžké boje mezi povstalci a Kaddáfího jednotkami v Libyi pokračují

Těžké boje mezi povstalci a Kaddáfího jednotkami v Libyi pokračují | Zdroj: ČTK

Na jedné ze základen protivládních povstalců poblíž města Benghází je i zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín: „Jak mi řekl jeden z velitelů, povstalci už dobyli město Bin Džavád, o které ráno svedli úporné boje, a směřují k Syrtu, rodišti plukovníka Kaddáfího, což bude velice důležité místo z hlediska přelomu v tomto konfliktu,“ hlásí náš zpravodaj s tím, že informace o dobytí městečka Bin Džavád povstalci ovšem není nezávisle potvrzená. BBC naopak uvádí, že toto město ovládly síly Muammara Kaddáfího

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Libye se s dalšími informacemi přihlásil zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín

K povstalcům se podle našeho zpravodaje přidávají další dobrovolníci, a to i ze zahraničí. Jsou to Libyjci, kteří dlouhá léta žili v emigraci a nyní přijeli bojovat proti Kaddáfího režimu. Kaddáfí má stále k dispozici silnou armádu a silnou zálohu zbraní.

„Jak mi říkal jeden z těch velitelů povstalecké milice, tak oni počítají, že ten odpor bude ještě velmi silný, ale jsou v optimistické náladě, protože vidí, že mají lidovou podporu, že se k nim stále přidávají noví a noví lidé a čekají, že až dobydou Syrtu, nastane zlom a režim plukovníka Kaddáfího padne. Že lidé v Tripolisu se přidají na jejich stranu a Kaddáfího jim pomohou svrhnout.“

„Nedá se zatím přesně odhadnout, jestli je ten jejich optimismus opravdu odůvodněný, nebo ne,“ dodal z Libye náš zpravodaj. Podle něj bude záležet na tom, zda se potvrdí zprávy o postupu povstalců směrem ke Kaddáfího rodišti a jeho dobytí v průběhu dneška nebo zítřka.

Humanitární situace se může rychle zhoršovat

Organizace spojených národů mezitím jmenovala nového zvláštního vyslance pro Libyi. Stal se jím bývalý jordánský ministr zahraničí Abdalláh Chatíb. OSN také vyslala do severoafrické země humanitární tým.

Přehrát

00:00 / 00:00

Michal Broža, vedoucí Informačního centra OSN v Praze, byl hostem ve Světě o jedné

„Tento tým by měl na místě zjistit, jaká je skutečně situace, jaké jsou skutečné potřeby. Na konci minulého týdne už dorazil do Benghází,“ uvedl ve Světě o jedné Michal Broža, vedoucí Informačního centra OSN v Praze.

„Podle těch informací, které jsem zjistil, humanitární situace v této oblasti není v tuto chvíli kritická, nicméně dochází podle všeho k přerušování zásobování z Tripolisu, což v důsledku bude znamenat nedostatek potravin, léků, pohonných hmot a spousty dalších potřeb,“ uvedl dále Broža, podle něhož se pomoc Spojených národů zatím soustředí především do oblasti kolem hranic s Tuniskem a Egyptem.

„Z vnitrozemí se zatím spíš spoléháme na informace, ke kterým se dostaneme. Ty zprávy jsou hodně rozporuplné, ale je jisté, že pokud bude násilí pokračovat, ta humanitární situace se určitě může zhoršovat velmi rychle,“ varoval Michal Broža.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme