73 let od vyhlazení Lidic si připomíná i stejnojmenná obec u Chicaga, vznikla v roce 1942

Přesně před 73 lety vyhladili nacisté středočeskou obec Lidice. Masakr, který byl odvetou za atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, pobouřil lidi po celém světě. Na znamení solidarity s Lidicemi začala tisíce kilometrů daleko vznikat stejnojmenná městečka a obce. Jedna z prvních vyrostla ve Spojených státech nedaleko Chicaga.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Památník připomínající oběti nacistické brutality stojí v amerických Lidicích

Památník připomínající oběti nacistické brutality stojí v amerických Lidicích | Foto: City of Crest Hill

„Na památku Lidic v Československu, jejichž obyvatelé zemřeli dílem nacistické brutality 10. června roku 1942. Nikdy nezapomeneme. Pravda zvítězí.“ Tak zní nápis na žulovém pomníku v prvních amerických Lidicích.

Památník vyrostl v podstatě okamžitě po vyhlazení středočeských Lidic. Dnes ho obklopuje malý růžový sad, rodinné domky a poklid venkovské čtvrti, která se stala součástí městečka Crest Hill.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od vyhlazení Lidic uplynulo 73 let, hrůznou událost si připomíná i stejnojmenná obec nedaleko amerického Chicaga. Natáčela tam zpravodajka Lenka Kabrhelová

Jeanne Juricicová patří k těm, kdo se snaží, aby se tady na oběti zločinu nikdy nezapomnělo. K památníku ji ve 40. letech jako malou vodili už její rodiče. Ti se přátelili s mužem, který byl hlavní postavou vzniku zdejších Lidic.

„Dominic Romano byl developer, který tu budoval rezidenční čtvrť. Vyhlazení Lidic ho tak pobouřilo, že bez zaváhání věnoval půdu, na které památník stojí. Jeho odhalení se účastnily desetitisíce lidí,“ vysvětluje učitelka na penzi Jeanne.

Lidice nebo místně Lidis se brzy začalo říkat celé čtvrti. S plynoucími roky ale postupně povědomí o událostech, které daly místu netradiční jméno, bledly.

Čtvrť v 60. letech pohltilo město Crest Hill, obyvatelé se vyměnili. A jak potvrzuje jeden z majitelů domku v těsném sousedství památníku, o osudu českých Lidic mnohdy nemají tušení.

To se před pár lety ale rozhodla změnit zdejší radnice. Místní zastupitelka Tina Oberlinová vyrostla hned na vedlejší adrese. Možnost, že by se vzpomínka na československé Lidice jednoduše vytratila, energická žena nepřipouští.

„Pokud si nepřipomínáte historii, jste na nejlepší cestě ji opakovat. A zločin v Lidicích se nikdy opakovat nesmí. Proto si ho musíme připomínat i tady,“ říká Tina, která spolu s několika dalšími neúnavně pořádá pietní akce, diskuse ale i promítání dokumentů.

A postupně se daří vzpomínky oživovat. Potvrzuje to i místní novinář Nick Reiher, který se těší z rostoucího zájmu místních obyvatel o historické souvislosti. Také on je přesvědčený o tom, že zapomenout na Lidice by znamenalo obrátit se zády k památce obětí nacistických zločinů, ale také otevřít dveře možnému opakování historických tragédií.

Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme