Afghánistán opustí 33 tisíc amerických vojáků, nařídil Obama

Americký prezident Barack Obama potvrdil stahování vojáků z Afghánistánu. Ještě letos se jich vrátí domů 10 000. Do léta příštího roku celkem 33 tisíc. Na jejich místo budou nastupovat domácí afghánské ozbrojené síly.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama mluví o Blízkém východě

Barack Obama mluví o Blízkém východě | Zdroj: Reuters

„Budeme moci stáhnout 10 tisíc našich vojáků z Afghánistánu do konce tohoto roku,“ oznámil v projevu k národu šéf Bílého domu. „A do léta příštího roku vrátíme domů celkem 33 tisíc našich vojáků,“ pokračoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž washingtonského zpravodaje Českého rozhlasu Víta Pohanky o plánovaném stahování amerických vojáků z Afghánistánu

Afghánistán se podle něj sice potýká s mnoha problémy, ale postupně se budují jeho vlastní bezpečnostní síly. „Do roku 2014 tohle přechodné období skončí a Afghánci budou sami zodpovědní za svou bezpečnost,“ uvedl prezident Obama.

"Samozřejmě před námi zůstávají nesmírně těžké úkoly. Tohle je začátek ale ne konec našeho úsilí ukončit tuhle válku,“ podotkl Obama s tím, že se afghánské síly rozrostly o 100 tisíc mužů za poslední rok a půl.

Konec útočiště Al-Káidy

Americký prezident pak připomněl hlavní důvod, proč Američané v Afghánistánu válčí: aby se země nemohla znovu stát útočištěm teroristické sítě Al-Káida.

„Zabili jsme Usámu bin Ládina, jediného vůdce, kterého kdy Al-Káida měla, zdůraznil šéf Bílého domu. Afghánistán se sice dál potýká s mnoha problémy, ale proces postupného stahovaní Američanů to nemá ovlivnit.

Republikáni: Je to příliš brzy

„A i když Afghánistán prožije ještě temné dny, v dálce už je vidět světlo bezpečného míru,“ uzavřel šéf Bílého domu. Podle některých vojenských expertů a konzervativních kritiků ale nijak nepodložil svůj optimismus.

Rozhodnutí prezidenta Obamy už kritizují někteří republikáni. „Myslím si, že je to zbytečně riskantní krok,“ uvedl například v rozhovoru pro stanici CBS vlivný republikánský senátor John McCain.

On a někteří další republikáni říkají, že je na stahování amerických jednotek ještě příliš brzo. Vojenští velitelé navrhovali podle nich menší snížení amerických sil v Afghánistánu, a to až od podzimu 2012, kdy skončí další bojová sezóna. Prezident Obama k tomu podle nich nepřihlédl a proto zbytečně riskuje, že se situace v asijské zemi zase zhorší.

‚Pohřebiště imperiálních ambicí‘

„Myslím si, že americká veřejnost se nemůže dočkat, až bude poslední americký voják schopen z Afghánistánu odejít. A protože se jedná o skutečně zrychlený kurz odchodu Spojených států z Afghánistánu, z pohřebiště cizích imperiálních ambicí, tak to zatím americká veřejnost přijímá velmi pozitivně,“ říká Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů Bostonské univerzity a pokračuje:

„Je pravda, že senátor McCain, od kterého se to dalo očekávat, je kritický. Ovšem celá řada dalších republikánů, pokud jsou kritičtí, tak v tom, že odchod není dost rychlý.“

Přehrát

00:00 / 00:00

O politice prezidenta Obamy vůči Afghánistánu mluvil na Radiožurnálu Igor Lukeš, profesor historie a mezinárodních vztahů Bostonské univerzity

Obama tedy podle Lukeše zvolil zlatou střední cestu, což je typické pro celou jeho politickou kariéru: „Kvůli tomu ho někteří lidé dokonce nemají silně rádi.“

Obamův projev už uvítali nejdůležitější spojenci Američanů v afghánské misi - Francie a Německo. Taky chystají odchod ze země.

„Na odchod není žádná chvíle vhodná. Dojde po něm k jakémusi kolapsu zdání bezpečné struktury, kterou tam zatím Američané vytvořili. Jestli k tomu dojde v roce 2014 nebo v roce 2025 je jedno. Důsledek bude vždy stejný. Do toho vakua se budou tlačit radikální síly a ne pokojní demokraté, kteří vystudovali v Evropě nebo ve Spojených státech,“ upozorňuje Lukeš.

Přehrát

00:00 / 00:00

Obamův projev zhodnotil také zahraničně-politický komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák

Komentátor Českého rozhlasu Milan Slezák upozornil, že americké daňové poplatníky stojí každý měsíc války v Afghánistánu více než 10 miliard dolarů. Neumí si ale představit, že by peníze přestaly do Afghánistánu téct úplně.

„Jediná šance pro západ je pokračovat v podpoře Afghánistánu, stejně jako podporuje jiné rozvojové státy. Nikdo si ale nemůže představovat, že se stane to, co Američané říkali před 10 lety, tedy že z Afghánistánu bude demokratický stát, který bude příkladem pro okolí. Tyto sny už dávno odvál čas,“ konstatoval Slezák.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Martina Mašková, Veronika Sedláčková, pir, ak Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme