Američané nehlasují pro prezidenta přímo. Oni sami volí pouze sbor volitelů

Američané v úterý budou volit prezidenta. Nehlasují ale přímo - volí sbor volitelů. O tomto systému vědí, někteří z nich jej považují za matoucí. Systém rozhodování o prezidentovi prostřednictvím sboru volitelů může ve Spojených státech přinést nečekaný výsledek. Nelze proto nikdy tvrdit, že volby mají jasného favorita.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Obama / Romney

Obama / Romney

„Každý stát má tolik hlasů, kolik má zástupců v Kongresu,“ vysvětluje 14letý Jacob, jak funguje sbor volitelů. Je celkem překvapivé, že Američané oslovení na ulici vědí, že v úterý vlastně nebudou hlasovat - nebo v případě Jacoba rodiče - přímo pro svého prezidenta. Ale pro zástupce státu, kteří ve sboru volitelů o prezidentovi rozhodnou.

„Je to prostředek, který dává i méně lidnatým státům možnost zasáhnout významně do výběru hlavy státu,“ říká podnikatel Larry na ulici v Bethesdě, předměstí Washingtonu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zvláštním volebním systému v USA informoval zahraniční zpravodaj Vít Pohanka

Výsledek voleb v daném státě nabádá volitele, aby dali svůj hlas kandidátovi, kterému dávají přednost jeho spoluobčané. Nabádá, ale nezavazuje.

Je také několik států, kde se volitelé dělí podle výsledku hlasování, a není to tak, že by vítěz bral vše. Jsou to výjimky. Ale i výjimky mohou být velmi důležité ve volbách, kdy oba kandidáti mají podle průzkumů skoro shodnou podporu

„Vím, co sbor volitelů je, ale chápu, že je to matoucí jak pro nás Američany,“ tak pro lidi mimo Spojené státy, připouští Barbara, vysokoškolská profesorka. Je totiž možné - a stalo se to několikrát - že vítězný kandidát dostal celkově méně hlasů voličů než jeho soupeř.

Přesto měl ve sboru volitelů větší podporu a stal se prezidentem. Naposled to byl v roce 2000 George Bush. Teenager Jacob správně řekl, že má každý stát tolik volitelů, kolik má kongresmanů a senátorů. Jistě tedy bude vědět, kolik volitelů má jeho stát Maryland.

Jacob si ale evidentně není úplně jistý. V testu, kdy dostane na výběr z možností 5, 10 a 15, zvolí poslední možnost. Mýlí se. Maryland má 10 volitelů. Ani Američané, kteří se o volby zajímají, si tak nejsou zjevně úplně jistí, jakou má jejich hlas váhu.

Vít Pohanka, Kateřina Kozmová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme