Americká FBI střelce z Orlanda vyšetřovala už v roce 2013 a 2014

Americká FBI muže, který dnes v noci útočil v klubu na Floridě, vyšetřovala kvůli údajným teroristickým vazbám již v roce 2013 a 2014. Vyslýchala ho, nic podezřelého ale neodhalila a vyšetřování bylo uzavřeno, oznámil dnes Federální úřad pro vyšetřování (FBI) na brífinku v Orlandu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf policie v Orlandu John Mina a agent FBI Ron Hopper vystoupili na tiskové konferenci

Šéf policie v Orlandu John Mina a agent FBI Ron Hopper vystoupili na tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

Představitelé FBI rovněž potvrdili, že útočník před střelbou volal na tísňovou linku 911 a mluvil o radikální organizaci Islámský stát.

Potvrdili také předchozí zprávy médií, že střelcem byl devětadvacetiletý Omar Mateen, Američan afghánského původu, který se narodil v New Yorku.

Jak vyšlo najevo, podezřelý byl v minulosti zaměstnancem bezpečnostní firmy. Zbraně, které použil při střelbě, si legálně pořídil asi týden před útokem. Na dotaz, jak je možné, že je mohl získat, když byl v minulosti v hledáčku policie, mluvčí FBI uvedl, že vyšetřování nic nezjistilo a bylo uzavřeno.

Policejní velitel John Mina upřesnil, že v klubu, ve kterém zemřelo 50 lidí, zasahovalo proti útočníkovi 11 policistů.

Americký prezident Barack Obama útok nazval teroristickým činem a aktem nenávisti. Uvedl, že policie zatím neznám přesný motiv střelce.

„FBI je na místě a vede vyšetřování. Stále zjišťujeme veškerá fakta a neznáme přesný motiv zabijáka," uvedl Obama s tím, že útok je střelbou s nejvíce oběťmi v americké historii.

Útok na Američana jakékoli víry či sexuální orientace je podle Obamy "útokem na nás všechny". Prezident rovněž vyjádřil svou soustrast rodinám obětí střelby a vyhlásil, že vlajky v zemi budou na znamení smutku vlát na půl žerdi.

Střelec zabil v gay klubu na Floridě 50 lidí. Jde o nejhorší tragédii svého druhu v USA

Číst článek

Kolem odpovědnosti Islámského státu stále panuje nejistota. Radikální organizace se sice k útoku prostřednictvím agentury Amak přihlásila, podle floridského senátora Billa Nelsona to ale zatím nelze potvrdit. Demokratický kongresman Adam Schiff naopak řekl, že útočník stoupencem Islámského státu byl.

Televizní stanice NBC citovala otce útočníka, podle kterého střelba neměla nic společného s náboženstvím. Otec Omara řekl, že jeho syn se "velmi rozhněval, když před pár měsíci viděl, jak se dva muži v Miami líbají".

ČTK, ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme