Americký senát rozhodne, jestli velvyslanec Eisen v Česku skončí

Jmenování amerického velvyslance v Praze Normana Eisena má dnes znovu projít hlasováním v americkém senátu. Prezident Barack Obama ho loni jmenoval přes nesouhlas republikánského senátora Chucka Grassleyho.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nový americký velvyslanec Norman Eisen

Nový americký velvyslanec Norman Eisen | Foto: Filip Jandourek

Senátor ale podle všeho nehodlá od svého odmítavého postoje ustoupit a Norman Eisen tak může ve funkci skončit.

Svůj záporný postoj vůči velvyslanci v Praze vysvětlil senátor Grassley Českému rozhlasu před časem tím, že se Eisen nezachoval čestně v jisté administrativní záležitosti.

Ta sice se zahraniční politikou nesouvisela a s česko-americkými vztahy už vůbec ne, ale Normanu Eisenovi přesto hrozí, že ho senát neschválí.

Sám Eisen v rozhovoru pro Český rozhlas uvedl, že se soustřeďuje hlavně na to, aby dělal dobře svou práci v Praze, a nezabývá se tolik děním ve Washingtonu.

Právě to, co se ve Washingtonu a hlavně v senátu děje, mu ale může podrazit nohy. Není proto vyloučené, že Praha bude zase nějakou dobu bez amerického velvyslance.

Kdyby totiž Norman Eisen skončil, nebude mít prezident Obama na hledání nového velvyslance čas, protože je před volbami.

Bez ohledu na výsledek dnešního rozhodování v senátu je jedno zřejmé – Barack Obama sice navštívil dvakrát Prahu, jenže jednou to bylo kvůli summitu s Evopskou unií a podruhé kvůli podpisu smlouvy s Ruskem.

Česká republika se za Obamovy vlády zatím nedočkala plnohodnotného zastoupení americkým velvyslancem, nad jehož jmenováním a mandátem by se nevznášely pochybnosti.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme