Američtí demokraté bojují o vládu nad Kongresem

Podle všech průzkumů ztratí demokraté vládu nad Sněmovnou reprezentantů a není vyloučené že i Senátu. V dnešních volbách můžou demokraté počítat s podporou většiny Hispánců, avšak s jednou výjimkou - američtí Kubánci jsou totiž výrazně pro republikány. V miamské čtvrti Malá Havana se o tom přesvědčil zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Washingtonský Kapitol

Washingtonský Kapitol | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

„Na miamské osmé ulici se cítíte jako v jiné zemi. Koneckonců hlavní tepně Malé Havany neřekne nikdo z místních jinak než španělsky Calle Ocho. Hudba pulsující z obchodu s doutníky přímo vyzývá k tanci. Když se na chvilku zastavím, abych prozkoumal nabídku, začínám se bezděčně pohupovat a pobrukovat si chytlavý hlavní motiv písničky: Cuba Libre - svobodná Kuba,“ přiblížil v Ranním Radiožurnálu zpravodaj.

Kubánci tady už desetiletí sní svůj sen o Kubě zbavené komunistů. Cokoli levicového jim zavání nenáviděnou ideologií a tradičně hlasují pro republikány. Jejich floridský kandidát do Senátu Marco Rubio, syn kubánských emigrantů, vede v průzkumech a mezi svými se těší skoro bezvýhradné podpoře.

Přehrát

00:00 / 00:00

Náladu mezi americkými voliči zjišťoval v miamské čtvrti Malá Havana zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

„Marco Rubio zvítězí. Všichni ho milují. Prosadí tu správnou změnu,“ říká v malé pekárně s restaurací Jorge, kubánský emigrant a podnikatel teď v důchodu. Republikánský kandidát podle něj prosadí tu správnou změnu.

„A tou je, aby Amerika byla zase sama sebou, tak jak bývala dřív,“ vysvětluje trochu neurčitě Jorge. „Obamu odvane vítr,“ říká rozhodně s tím, že noví republikáni v Senátu budou hrází levicovým a marnotratným nápadům Bílého domu.

Zklamání z Obamy

Jorge tak bezděčně dává najevo, že pro mnoho voličů je hlas pro republikány odpovědí na zklamání z dosavadního působení prezidenta Baracka Obamy. „Zažili jsme socialismus na Kubě a nelíbí se nám,“ zdůrazňuje Jorge.

Mladší podnikatel, majitel velké Optiky přímo na Calle Ocho, René Lopez je smířlivější. Ani on ale současnému prezidentovi nevěří.
„Je to, jako kdyby spal s každým, vlezl s každým do postele,“ používá René barvitý příměr, aniž by ho nějak blíž vysvětlil. V každém případě je zřejmé, že ani on prostě Baracku Obamovi nevěří.

Ale není to prý žádná osobní antipatie. Umírněným republikánským voličem je už 35 možná 40 let. René Lopez není ve svém odporu vůči demokratům asi zdaleka tak radikální, jako starší generace. I on ale jasně ukazuje: mezi americkými Kubánci demokratům ani v letošních volbách pšenka nepokvete.

Vít Pohanka, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme