Balíčky z Jemenu do USA asi pocházejí od Al Káidy

Pokus o teroristický útok byl na Spojené státy byl zřejmě prací Al Káidy. Obě zásilky nalezené v Dubai a střední Anglii mohly vybuchnout už v letadlech. Obsahovaly jak výbušné látky, tak elektrické obvody k jejich odpálení. Potvrdila to dubajská policie a britská ministryně vnitra Teresa Mayová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na balíčky upozornila Saudská Arábie

Na balíčky upozornila Saudská Arábie | Zdroj: ČTK

Saúdská Arábie, jejíž zpravodajské služby na podezřelé balíčky v letadlech upozornily, i Velká Británie teď intenzivně spolupracují se Spojenými státy na dopadení pachatelů. Americká ministryně pro vnitřní bezpečnost Jane Napolitanová uvedla, že výbušniny nesou všechny známky práce Al Káidy. „Teď je stále ještě zkoumáme“, dodala ministryně pro vnitřní bezpečnost.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjádření Janet Napolitanové v příspěvku Víta Pohanky

Američtí vyšetřovatelé nevylučují, že mohlo jít jen o zkoušku ze strany odnože teroristické Al Káidy na arabském poloostrově. Úřady ale považují incident za vážný a hodnověrný pokus o teroristický útok.

Podle informací Bílého domu prezident Obama telefonoval saudskému králi Abdullahovi a britskému premiérovi Davidu Cameronovi. Spojené státy dostaly tzv. tracková čísla, která balíčky identifikovala. Američané potom ve spolupráci s jinými zeměmi šli poměrně najisto, informace ze Saudské Arábie byla klíčová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z Washingtonu informuje Vít Pohanka

Po prvních hodnoceních však incident ukazuje na slabiny při hlídání spěšných zásilek, které zabezpečují společnosti jako UPS nebo FedEx, jichž se kauza v tomto případě týkala. Podle expertů je však otázkou, jestli se vůbec můžou miliony těchto balíčků fyzicky kontrolovat, aniž by to výrazně prodražilo a zpomalilo jejich doručování.

Kampaň k blížícím se americkým volbám do Kongresu incident nepoznamenal. Prezident Barack Obama se snaží pomoci svým demokratickým kolegům, aby v úterních volbách neztratili kontrolu nad kongresem. Ještě dnes má vystoupit v Chicagu, zítra ve Philadelphii.

Zásilky směřovaly do Chicaga

Terčem útoku se měly stát dvě různé židovské synagogy v Chicagu, do USA směřovaly z Jemenu.Jedna zásilka společnosti FedEx se našla v Dubaji. Tamní policie po důkladných testech oznámila, že balíček opravdu obsahoval bombu.

Výbušnina byla ukrytá v náplni do tiskárny. Podle vyjádření policie byla bomba připravena profesionály a elektrický okruh byl napojen na mobilní SIM kartu ukrytou uvnitř tiskárny.

Další podobnou zásilku adresovanou z Jemenu do Spojených států stále vyšetřují také britské úřady. Druhá vysoce podezřelá zásilka byla objevena v nákladním letadle společnosti UPS na letišti East Midlands nedaleko anglického města Derby na sever od Londýna.

Vít Pohanka, Silvie Třeslínová, Mariana Zapotilová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme