Brazilec objel v dodávce už tři MS, při tom domácím ale cestuje méně

V brazilském Belo Horizonte se dnes odehraje první osmifinálové utkání Mistrovství světa - Brazílie proti Chile. Za svou reprezentací tam jede taky Brazilec ze Sao Paula, který se už po fotbalových šampionátech něco nacestoval – na třech byl s dodávkou Volkswagen kombi předělanou na obytný vůz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

VW Kombi cestovatele Carlose Alberta de Valentim má registrační značku připomínající první cestu. Světový šampionát v USA v roce 1994

VW Kombi cestovatele Carlose Alberta de Valentim má registrační značku připomínající první cestu. Světový šampionát v USA v roce 1994 | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

Carlos Alberto de Valentim má své auto už 20 let. V roce 1994 s ním objezdil zápasy mistrovství světa ve Spojených státech. Celkem křižoval po severoamerickém kontinentu 9 měsíců.

„Pracoval jsem v jednom podniku, který zavřel svou pobočku v Brazílii. A v takovém případě má člověk nárok na odstupné a volno. Pro takovou cestu totiž člověk potřebuje peníze, ale i čas. Prodal jsem jiné auto a koupil tohle. Speciálně pro šampionát v USA,“ vzpomíná chlapík zvaný Nenê.

Předtím už byl v roce 1986 na šampionátu v Mexiku. A v roce 1998 letěl v nákladním letadle se svou dodávkou do Francie. Letos je to ale trochu paradox. Mistrovství má doma, ale za brazilskou reprezentací tolik jezdit nemůže.

Přehrát

00:00 / 00:00

S fotbalovým dobrodruhem mluvil v Belo Horizonte zpravodaj ČRo David Koubek

„Rozloha Brazilie je obrovská. Letos bohužel zvládnu do Belo Horizonte, mohl bych ještě do Salvadoru, ale třeba Fortaleza už je daleko, to už bych neměl čas na cestu zpátky,“ lituje fanoušek.

Carlos Alberto de Valentim je nejen fotbalový nadšenec, ale vášeň chová od mládí také k automobilům. A nejen těm vyráběným v Brazílii.

„Když jsem byl malý, tak byly v Brazílii škodovky. Snil jsem o tom, jednu mít. Pamatuju si na jednom modelu mřížky pro chlazení vzadu na motoru – že měly motor vzadu! Byl to ale drahý vůz.“

Jeho prvním autem byla Romizeta – BMW pro dva, kterému se otevírala celá přední část – Pak si koupil Fiat 500 a měl třeba taky americký Studebaker.

„Díky tomu jsem se stal odborníkem na automechaniku – a když dnes mám nějakou poruchu, tak to většinou umím opravit,“ říká jednasedmdesátiletý dobrodruh.

Na své kombi dopustit a doufá, že po dnešním zápase ještě za domácí reprezentací někam pojede – aspoň před stadion. Ale už teď v hlavě spřádá plány na cestu na šampionát do Ruska za 4 roky.

David Koubek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme