Češi v zahraničí odstartují druhé kolo přímé volby hlavy státu

Druhé kolo přímé volby hlavy státu odstartují Češi v zahraničí. Ti začínají na některých místech volit kvůli časovému posunu už dnes.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Začalo druhé kolo voleb do Senátu | Foto: Filip Jandourek

Češi si v cizině mohou vybrat hlavu státu na 102 velvyslanectvích nebo konzulátech. Jako první hodí lístky do urny Češi žijící v Brazílii. Volby tam začnou v 17 hodin středoevropského času, na východním pobřeží Spojených států se pak začne volit o tři hodiny později.

„Hlasování v zahraničí bude probíhat stejně jako při prvním kole. Začíná se tam, kde je to více než čtyři hodiny ve srovnání s naším časem, volit opět už ve čtvrtek,“ říká Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

V Sao Paulu očekávají podle generálního konzula Pavla Procházky vyšší volební účast oproti prvnímu kolu, a to až o padesát procent:

„V prvním kole přišlo k volbám pouze 13 občanů. Bylo to způsobeno především tím, že jsme na jižní polokouli a tady je hlavní dovolenková sezona. Předpokládáme ale, že ve druhém kole se zúčastní daleko více voličů.“

Neplatný občanský průkaz může při volbách nahradit průkaz s platností jednoho měsíce

Číst článek

V New Yorku pak mohou přijít voliči vhodit hlas svému kandidátovi o hodinu později. I tam je zájem o druhé kolo daleko vyšší.

„My tu máme asi 330 voličů zapsaných ve zvláštním voličském seznamu a k tomu jsme sami zprostředkovávali asi 30 voličských průkazů pro lidi, kteří tady žijí, ale nejsou v seznamu napsaní. Máme oznámený minimálně jeden autobus s dalšími asi 40 českými občany, kteří také přijedou volit na voličský průkaz,“ uvedl generální konzul Martin Dvořák.

Mezi voliči nebudou chybět například Miloš Forman, Jiří Stivín nebo bývalý prezidentský kandidát Jan Švejnar. Ještě před českou půlnocí půjdou volit prezidenta také krajani v Los Angeles.

Všechny české konzuláty po celém světě musí počítat hlasy až zároveň s Českou republikou.

V Česku pak proběhnou volby v pátek a v sobotu. Hlasovat může každý občan České republiky, kterému bylo alespoň v druhý den voleb osmnáct let. Nutný je platný průkaz totožnosti.

Martina Spěváčková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme