Češi v zahraničí už rozhodují o budoucím prezidentovi. Jako první volí v Americe

Závěrečný prezidentský duel mohou ovlivnit i Češi pobývající dočasně nebo trvale mimo území republiky. První volební místnost se otevřela v 17 hodin na konzulátu v brazilském Sao Paulu, ve 20 hodin se otevřely místnosti pro krajany v New Yorku, Washingtonu, Ottawě a Torontu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začalo druhé kolo voleb do Senátu

Začalo druhé kolo voleb do Senátu | Foto: Filip Jandourek

Během první půlhodiny odvolili na konzulátu v Brazílii čtyři Češi, celkem by se volební účast mohla podle odhadů konzula pohybovat kolem 20 až 30 osob.

V prvním kole vhodilo v Sao Paulu lístek do urny jen 13 oprávněných voličů, přestože na zvláštním volebním seznamu jich bylo zapsáno více než sto.

„Já se domnívám, že hlavním důvodem byl fakt, že jsme na jižní polokouli a tady právě probíhá doba dovolených,“ vysvětlil generální konzul v Sao Paulu Pavel Procházka. Již dříve připustil, že problémem jsou v Brazílii také velké vzdálenosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

Generální konzul v Sao Paulu Pavel Procházka přiblížil, jak v Brazílii proběhlo první kolo voleb

Během hlasování se prý nemusely řešit žádné nepříjemnosti, ve dvou případech byla naopak volební komise příjemně překvapená.

„Jedna krajanka přijela i ze vzdálenosti 300 kilometrů od Sao Paula nebo se k nám dostavil jeden krajan ve věku 90 let,“ upozornil Procházka.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na to, jaký je zájem o prezidentské volby mezi Čechy v New Yorku, jsme se ptali tamního generálního konzula Martina Dvořáka

Volební místnost se v Brazílii uzavře v pátek ve 21 hodin místního času. Se sčítáním hlasů ovšem musí diplomaté počkat až na sobotní dopoledne. V 11 hodin oficiálního brazilského času totiž skončí volby i v České republice.

Volební místnost už otevřel také český konzulát v New Yorku a zatím podle tamního generálního konzula Martina Dvořáka přišlo volit asi 40 lidí.

Spisovatelka Martina Formanová volila na konzulátu v New Yorku | Foto: ČTK

„Ale toto číslo se neustále zvyšuje, protože lidé pořád chodí. Hnedka při otevření ve dvě hodiny tady byl docela nával, za první hodinu odvolilo víc jak 30 lidí. Teď se to trochu zpomalilo, čekáme, že větší vlna přijde zase až po skončení pracovní doby, protože tady je teprve časné odpoledne,“ řekl konzul Radiožurnálu.

Mezi prvními voliči byly například Martina Formanová, někdejší ministryně světa v krasobruslení Ája Vrzáňová nebo pravnučka T.G. Masaryka Charlotta Kotíková.

Pokud se bude opakovat scénář z prvního kola volby, větší část voličů by na newyorský konzulát měla dorazit až zítra. „Nicméně už teď je zjevné, že voličů bude asi víc než při prvním kole.“ Tehdy k prezidentské volbě dorazilo 168 Čechů.

Kromě krajanů žijících v USA přicházejí volit i Češi, kteří v New Yorku pobývají krátkodobě a zařídili si voličský průkaz.

„Těch lidí s voličskými průkazy je zatím zhruba polovička. Máme ohlášený dokonce celý jeden autobus turistů, kteří přijedou do New Yorku, nebo snad přijeli včera, a hned se starali, jestli budou moct přijít k nám volit. Těch voličských průkazů je určitě také víc než na první kolo,“ poznamenal konzul Martin Dvořák.

Silvie Třeslínová, mta, Kristina Winklerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme