Chilští horníci se dočkají vyproštění možná až na Vánoce

Velkou radost, kterou doprovázelo zjištění, že všech třiatřicet chilských horníků zavalených před sedmnácti dny na severu země je na živu, vystřídaly střízlivé odhady termínu jejich vyproštění. Vzhledem ke komplikovanému podloží po závalu a hloubce, v níž se nacházejí, se hovoří o třech až čtyřech měsících záchranných prací.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příbuzné zavalených chilských horníků, poté, co obdržely dobrou zprávu

Příbuzné zavalených chilských horníků, poté, co obdržely dobrou zprávu | Zdroj: ČTK

„Je nás tady 33 a jsme v pořádku,“ poslali na lístečku vzkaz z podzemí chilského dolu San José nedaleko města Copiapo zasypaní horníci. Země je zasypala 5. srpna v hloubce skoro 700 metrů.

Záchranáři s nimi proto dokázali navázat spojení až včera, kdy se jim podařilo dostat sondu k horníkům do podzemní kapsy. Samo navázání kontaktu bylo velice složité.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Koubek a mluvčí OKD Vlastislav Sobol o nalezení zavalených horníků v Chile.mp3

Fakt, že byli muži schopni přežít déle než dva týdny, mnozí označují za zázrak. Horníci měli veliké štěstí v obou základních parametrech přežití. Byli zásobováni důlními větry a nepřišli o přítok vody, který však zase nebyl tak silný, aby je zaplavil.

Záchranné práce však mohou trvat až do Vánoc. Nejkratší cestu zavalila skála, kterou se nepodaří odstranit. Záchranáři musí vrtat novou šachtu, která bude úzká právě jen tak, aby jí prolezl jeden člověk. I to může trvat třï až čtyři měsíce.

Horníkům, kteří měli pod zemí zásoby jídla a vody jen na dva dny, nyní budou z povrchu posílat sondou kapsle s jídlem a hydratačními gely a také komunikační techniku – kamery a mikrofony.

Už průzkumná sonda dopravila pod zem kameru, takže chilská televize odvysílala záběry horníků dokumentující, že jsou v pořádku. Chilská veřejnost a média hovoří o obrovské úlevě.

Vláda i důlní společnost čelí masivní kritice. Vláda proto, že netlačí společnost k rychlejší záchraně, která ale pravděpodobně není možná. Společnosti se vytýká, že zanedbala předpisy.

V projektech dolů jsou záchranné prostory

Mluvčí uhelné společnosti OKD Vladislav Sobol popisuje opatření, která bývají v projektech dolů na celém světě. Jedná se o pozemní útulky, odborně komorové úkryty a převybavovací stanoviště.

„Slouží hlavně k tomu, aby chránily pracovníky před účinky nedýchatelného důlního ovzduší. Takové úkryty se budují ve slepých důlních dílech. Je tam stlačený vzduch pro vytvoření přetlaku, dvojité dveře, těsnící materiál, lavice, lékárnička, telefon a osvětlení,“ popisuje Sobol.

Chilští horníci jsou pod zemí téměř rekordní dobu. Na jihu Číny přežili loni dva horníci 25 dní, další dva v roce 1983 v severovýchodní Číně 23 dní.

David Koubek, Václav Sochor, Lucie Maňourová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme