Fotbalové mistrovství světa v Brazílii turisty táhne, hoteliéři si mnou ruce

Mistrovství světa ve fotbale je v polovině a Brazílie už dává dohromady statistiky. Nejen ty sportovní - v základní skupině a v osmifinále - ale taky ekonomické. Kritici sice tvrdí, že celkový výkon země se zmenší, hlavně kvůli nejrůznějším volným dnům, prázdninám a tomu, že se všichni dívají na fotbal. Kdo si ale rozhodně mne ruce, jsou podnikatelé v cestovním ruchu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na tribunách je pestrá směs národů a národností

Na tribunách je pestrá směs národů a národností | Foto: David Koubek | Zdroj: Český rozhlas

„Očekávání byla větší. Strašili nás, kolik přijede turistických lodí, jak tu bude zmatek. Tohle se nenaplnilo, ale mně to rozhodně stačí,“ říká Carlos Alberto, majitel obchodu se suvenýry v nejvíce navštěvované čtvrti Salvadoru, v Pelourinho.

Teď navíc přibývá cizinců, kteří nejezdí jen za zápasy svého týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mistrovství světa v cestovním ruchu

„Vždycky jsme chtěli do Salvadoru. Kdyby Německo bylo bývalo druhé ve skupině, viděli bychom tu zápas naší reprezentace, ale to nevadí. Nikam za nimi nepojedeme. Tohle město je skvělé a zůstaneme tu týden. Ovšem nebýt mistrovství, tak tady nejsme,“ říká mi Ralf ze skupiny fandů z německého Branschweigu.

Mnoho podnikatelů má díky mistrovství větší příjmy, ale taky díky tomu, že v červnu a červenci není v Brazílii turistická sezona.

Američané Alex Kenneth a Michael Stone si nemohou turistickou stránku Brazílie vynachválit | Foto: David Koubek

„Normálně v červnu zavíráme hotel. Teď máme velmi dobrou obsazenost. 95 procent. Je to opravdu velký rozdíl,“ pochvaluje si Michel Stampard, majitel hotelu v Salvadoru.

Společně s tím ale rostou i ceny. V jeho hotelu pro dny zápasu třikrát, v některých hotelech to je ale i daleko víckrát.

Spokojená je i Ludmila de Abreu z letoviska Pipa poblíž dalšího hostitelského města - Natalu. „V této době máme obsazenost nanejvýš 20 procent, je to zimní období. Teď to ovšem bylo v průběhu mistrovství jako v létě.“

Ještě víc obvyklý nárůst tržeb hlásí hlavně města, co jinak tolik turistů nelákají - třeba Porto Alegre, kde z fotbalu žily hotely až 200 kilometrů daleko od města.

Fanoušci všech zemí, spojte se, chtělo by se občas říct. Porto Alegre přilákalo na zápas mezi Argentinou a Nigérií 120 tisíc fanoušků. Mezi nimi i Japonce | Foto: David Koubek

S přílivem návštěvníků mají víc práce nejen hoteliéři, ale i policisti. Loupež hlásilo třeba jen v Salvadoru od začátku mistrovství 130 turistů.

Většina z nich přišla o peněženky nebo mobily. Cestovatelé jsou ale s kriminalitou někdy předem vyrovnaní, jako Američan Michael.

„To je v každém velkém městě. Taky jsme slyšeli o nebezpečí, ale známe Brazilce a víme, že to jsou skvělí lidé. Byli jsme na mistrovství v Jihoafrické republice a i tam byli výjimečně laskaví lidé. Jako tady.“

A taková vstřícnost k turistům se určitě vyplatí. Sezona nesezona.

Barevné domy čtvrti Pelourinho jsou letos v červnu turisty obdivovanější a navštěvovanější | Foto: David Koubek

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme