Jihoamerická média zmiňují jednu skvrnu na jinak výtečné reputaci papeže Františka

Arcibiskup chudých a člověk s velkým sociálním cítěním. Tak vnímají Jorgeho Maria Bergoglia v domovské Argentině. Nová hlava katolické církve je taky velkou morální autoritou, která se podle jihoamerických novinářů nebála působit ani na vlivné politiky. Zmiňují ale i jednu skvrnu z minulosti.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nově zvolený papež František I. z balkonu u baziliky svatého Petra udělil první požehnání

Nově zvolený papež František I. z balkonu u baziliky svatého Petra udělil první požehnání | Zdroj: Reuters

„Bergoglio byl tím, kdo vyzýval k dialogu mezi opozicí a vládou zesnulého prezidenta Nestora Kirchnera. Jestliže by podobnou výzvu zopakoval i jako papež, mohlo by to mít obrovský dopad, “ uvádí Martín di Natale z listu La Nación, který mluví o prudkém sporu mezi Kirchnerem a Bergogliem.

V knize Ticho z roku 2005 se ale objevilo podezření, že si nově zvolený papež zadal s někdejší vojenskou juntou. Jde prý o jedinou skvrnu na Bergogliově pověsti.

Přehrát

00:00 / 00:00

S jihoamerickými novináři natáčel zvláštní zpravodaj na Falklandských ostrovech Jiří Hošek.

„Obvinění se týká dvou jezuitských kněží, Yoria a Jalicse. Ti chtěli za vlády vojenské junty opustit zemi a přesunout se do jiného kláštera. V archivu ministerstva zahraničí se zachoval dopis, ve kterém Bergoglio žádá o vydání pasu pro oba kněze. Neoficiálně měl ale žádat, aby ho nedostali. Yorio a Jalics pak byli uneseni a mučeni,“ popisuje Claudio Mardones z deníku Tiempo Argentina, který papeže Františka dobře zná.

Cení si na něm hlavně toho, že poskytuje přímou i nepřímou pomoc nejchudším věřícím.

„Coby arcibiskup v Buenos Aires třeba garantoval bezpečnost kněží, kteří působí v nejchudších a nejnebezpečnějších slumech,“ říká Mardones.

Papež František: Zdá se, že mí bratři kardinálové došli až na konec světa, aby našli římského biskupa

Číst článek

„Má velmi prosté zvyky. Nemá žádné honosné bydlení, žije v malinkém bytě v Buenos Aires. Používá veřejnou dopravu, nemá ani šoféra, ani vlastní auto. Takže si myslím, že je to určitý vzkaz, že věřící chtějí ve svém čele někoho, kdo vypadá jako oni, “ soudí zpravodajka brazilského deníku Folha de Sao Paulo v Argentině Sylvia Colombo.

„Katolíci v Jižní Americe mají velký strach, že budou dál ztrácet věřící. Tohle by volba nového papeže mohla zastavit. Kontinentem také zmítají obrovské sociální problémy. V podstatě všichni chudí lidé v Brazílii a Argentině jsou katolíci. Církev musí tyhle lidi přesvědčit, aby ji následovali,“ dodává Colombo.

Papež František | Foto: Český rozhlas

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme