Obama přiletěl na Kubu, setká se s představiteli režimu i opozicí

Americký prezident Barack Obama dnes přiletěl na historickou návštěvu Kuby. Prezidentský speciál Air Force One přistál na havanském letišti. Obama zavítal na komunistický ostrov jako první hlava Spojených států po 88 letech. Dvoudenní návštěva, na které prezidenta doprovází celá jeho rodina, je součástí sbližování obou zemí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama přiletěl na Kubu

Americký prezident Barack Obama přiletěl na Kubu | Zdroj: Reuters

Po příletu se americký prezident Barack Obama s manželkou Michelle a dcerami Sashou a Maliou vydá na prohlídku historických památek staré Havany.

Setká se také s nejvyššími představiteli katolické církve. Oficiální část návštěvy začne v pondělí. Cestu prezidenta provázejí přísná bezpečnostní opatření.

Barack Obama se během návštěvy Kuby setká se státními představiteli, oponenty režimu i běžnými Kubánci. V plánu je i schůzka s kubánským vůdcem Raúlem Castrem.

Během 48 hodin amerického prezidenta čekají nejen politická a diplomatická jednání nebo obchod, ale i kultura či baseball.

Krátce před příletem Baracka Obamy na Kubu úřady zadržely desítky členek opoziční skupiny Dámy v bílém, která sdružuje manželky politických vězňů.

Kubánské úřady zadržely před návštěvou Obamy desítky disidentek

Číst článek

Americký prezident Barack Obama přiletěl společně s s manželkou Michelle a dcerami Sashou a Maliou na Kubu | Foto: Reuters

Obamova návštěva je dalším krokem ve sbližování obou zemí. Washington a Havana loni po víc než 50 letech obnovily diplomatické vztahy. Spojené státy uvolnily také cestovní a obchodní restrikce, byť hospodářské embargo zatím stále dál platí.

Právě o jeho zrušení chce Havana usilovat. Disidenti na Kubě pak doufají, že Obamova návštěva přispěje ke zmírnění represí vůči oponentům režimu.

Obama je po 88 letech teprve druhým prezidentem Spojených států, který na ostrov během svého funkčního období zavítal. Před ním to byl v lednu 1928 Calvin Coolidge.

Kvůli Obamově příjezdu se také opozdí koncert kapely Rolling Stones, který byl ve městě původně naplánován na dnešek. Nakonec se uskuteční až 25. března. Legendární kapela koncertem zakončí své turné po Latinské Americe. V kubánské metropoli vystoupí pod otevřeným nebem a vstup na koncert bude bezplatný.

Americký prezident Barack Obama přiletěl na Kubu | Foto: Reuters

Lenka Kabrhelová, ČRo, Marie Machytková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme