Pentagon začal vyšetřovat únik tajných informací z Afghánistánu

Americké ministerstvo obrany vyšetřuje únik informací. Skutečnost, že internetová platforma Wikileaks zveřejnila 90 tisíc tajných dokumentů, je podle Pentagonu šokující.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pohled na vesnici Pista

Pohled na vesnici Pista | Foto: Jaromír Marek | Zdroj: Český rozhlas

Jde většinou o starší materiály z let 2004 až 2009.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vít Pohanka parafrázuje stanovisko Geoffa Morrella.mp3

„Už teď běží rozsáhlé vyšetřování, abychom zjistili, kdo je za to zodpovědný,“ uvedl v rozhovoru pro stanici CBS mluvčí Pentagonu Geoff Morrell.

Zatím se podle něj vyšetřovatelé soustředí na to, aby zjistili, jestli je v devadesáti tisících dokumentech něco, co by mohlo přímo ohrozit životy amerických vojáků.

Po včerejších rozhořčených reakcích ale Pentagon i Bílý dům mírní rétoriku. Materiály zveřejněné Wikileaks podle nich nepřinášejí o situaci v Afghánistánu žádné nové informace.

Ale sama skutečnost, že se vůbec mohly tyto dokumenty v takovém množství dostat na veřejnost, je podle nich alarmující. Vyšetřování bude pravděpodobně trvat několik týdnů.

Masivním únikem citlivých informací o afghánské válce je znepokojen i prezident Spojených států. Barack Obama ale soudí, že zveřejněné dokumenty neobsahují nic znepokojivého, co by už nebylo předmětem diskusí.

Vít Pohanka, Aneta Vojtěchová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme