Podle Obamy a Camerona pro vojenský zásah v Sýrii zatím nenazrál čas

Američané ani Britové zatím neplánují dodávky zbraní pro syrské povstalce, natož intervenci v Sýrii. Shodli se na tom Britský premiér David Cameron s americkým prezidentem Barackem Obamou při setkání ve Washingtonu. Pro oba je však zastavení krveprolití v Sýrii, již sužuje vleklá válka mezi opozicí a režimem prezidenta Bašára Asada, prioritou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident USA Barack Obama a britský premiér David Cameron při setkání v Bílém domě

Prezident USA Barack Obama a britský premiér David Cameron při setkání v Bílém domě | Zdroj: Reuters

„Svět se naléhavě musí spojit a ukončit zabíjení. Musíme dostat Syřany k jednacímu stolu o přechodné vládě, která bude vyjadřovat zájmy všech,“ prohlásil britský premiér.

Připomenul, že v blízkovýchodní zemi už zemřelo kvůli bojům asi osmdesát tisíc lidí a pět milionů před nimi uteklo z domovů. Podle Camerona jde o nejnaléhavější mezinárodní výzvu současnosti. Britové prý zdvojnásobí dodávky vojenské nebojové techniky pro opozici, například nákladních aut.

Šéf britské vlády znovu nevyloučil do budoucna ani přímé vyzbrojování rebelů. Podle Camerona je třeba jednoznačně podpořit umírněnou část syrské opozice, která se hlásí k demokratickým zásadám, jako je ochrana menšin, a která má být i obranou před extrémními skupinami po očekávaném pádu režimu.

I Americký prezident slíbil další pomoc syrské opozici. „Budeme dál společně zvyšovat tlak na Asadův režim. Dál budeme posílat humanitární pomoc strádajícím Syřanům i se snažit o posílení umírněné opozice. Budeme se připravovat na zrod demokratické Sýrie bez Bašára Asada. Tyto snahy zahrnují i přípravy rozhovorů mezi zástupci režimu a opozicí za několik týdnů v Ženevě, kde by se měl dohodnout vznik přechodného vedení země bez Asada,“ řekl Obama.

USA i Británie věří v diplomatické řešení

Co se případné intervence v Sýrii týká, prezident Obama k podotkl, že jeho administrativa dál pátrá po důkazech používání chemických zbraní v Sýrii a že závěry pátrání nasměrují další kroky Američanů.

Oba státníci prý stále věří v diplomatické řešení konfliktu, do něhož by se mělo zapojit i Rusko, které dosud stálo spíš na straně syrského režimu. Žádný konkrétní posun ve shodě s Moskvou však Obama ani Cameron nenaznačili.

Kromě tématu Sýrie oba politici mluvili například i o zvažované dohodě o volném obchodu mezi USA a Evropskou unií. Ta by podle nich mohla jednou platit ve všech oblastech včetně kultury, čemuž se v minulosti bránila Francie.

Novinář BBC pak na tiskové konferenci vyrukoval s otázkou k plánovanému referendu o setrvání Británie v EU. Davida Camerona se zeptal, jak by hlasoval, pokud by byl plebiscit zítra.

„To referendum ale nebude zítra. A je pro to dobrý důvod. Britům bychom v takovém případě nabídli chybnou volbu mezi odchodem z EU a statusem quo, který je podle mě nepřijatelný. Já osobně chci vidět pozitivní proměnu Evropské unie i jejího vztahu s Británií. Myslím, že takovou chybnou volbu si Britové nepřejí ani nezaslouží,“ řekl Cameron.

Helena Šulcová, Jan Prokeš, Vojtěch Kouřímský Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme