Před prezidentskými volbami nejsou americké státy spojené, ale rozdělené

Prezidentské volby rozdělují Ameriku i Američany. Některé rodiny se o politice radši ani nebaví, aby byly vůbec schopné mluvit spolu o jiných věcech. Napětí proniká i do sousedských vztahů. Najít sousedy, kteří mají rozdílné představy o budoucím prezidentovi, a přesto spolu dokážou mluvit o politice bez emocí, je někdy těžké. Náš reportér Pavel Polák je našel a sedl si s nimi ke stolu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Druhý televizní duel Obama vs. Romney

Druhý televizní duel Obama vs. Romney | Foto: Charles Dharapak | Zdroj: ČTK

Bill pracoval přes třicet let v armádě, Meridy je učitelka. Během debaty u Billa na zahradě se ukazují dva názory na budoucí hlavu státu. Zatímco Bill je konzervativní a volí Mitta Romneyho, Meridy dá hlas Baracku Obamovi.

„On bojuje za střední třídu, za většinu Američanů. V naší zemi přibývá chudoby, lidí bez střechy nad hlavou, bez zaměstnání. Pak tu máme velmi bohaté lidi. Naše společnost je rozdělená,“ vysvětluje svoji volbu Meridy.

Bill poslouchá a kroutí hlavou: „Rozdíly mezi bohatými a chudými tady byly vždycky. Obama měl čtyři roky na to, aby s tím něco udělal. Ekonomiku nenastartoval, místo toho naši zemi ještě víc zadlužil. Je načase se podívat po někom, kdo je dobrý manažer, má zkušenosti a něco za sebou.“

Přehrát

00:00 / 00:00

S Billem a Meridy hovořil na floridské zahradě reportér Pavel Polák

A to je podle Billa pochopitelně Mitt Romney, který se prý ukázal jako dobrý manažer, když z dluhů vytáhl a v podstatě zachránil odepsané olympijské hry v Salt Lake City před deseti lety.

„Já s tím nesouhlasím. Olympiáda, ano, ale řídit olympiádu není to samé, jako řídit celou zemi. Navíc mi vadí, že často mění názory podle toho, jak mu to zrovna vyhovuje,“ namítá Meridy.

Bill se má jako penzionovaný veterán americké armády dobře, navíc jeho rodina má fungující a prosperující firmu. Bojí se, že Obama jeho rodině peníze sebere. „A bojím se, že ty peníze pak přerozdělí,“ dodává.

Meridy a Bill jsou sousedé. Přestože mají rozdílné názory na budoucnost země, zůstávají přáteli.

„Každý pocházíme z jiného prostředí – Bill je voják a jde mu o byznys. Já jsem učitelka, a tudíž mi je bližší veřejná správa. Oba jsme se shodli na tom, že se nemusíme shodovat. Ani se nesnažíme toho druhého přesvědčovat,“ tvrdí Meridy a Bill souhlasí: „Nemá to smysl. Já vím, že ji nepřesvědčím. A ona nepřesvědčí mě.“

Ať už volby vyhraje ten, či onen, pro Billa a Meridy se toho moc nezmění – budou stále dobrými sousedy. Stejně tak je jisté, že jeden z nich bude mít po volbách lepší náladu.

USA - prezidentské volby | Foto: Český rozhlas

Pavel Polák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme