Prezident Obama odsoudil ruskou intervenci, Putina vyzval ke stažení vojáků z Krymu

Spojené státy odsoudily rozhodnutí Ruska vyslat na Ukrajinu vojenské jednotky. O situaci na Krymu mluvil americký prezident Barack Obama telefonicky s ruským protějškem Vladimirem Putinem, kterého znovu varoval před důsledky narušení ukrajinské suverenity.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americký prezident Barack Obama během mimořádného vystoupení k situaci na Ukrajině

Americký prezident Barack Obama během mimořádného vystoupení k situaci na Ukrajině | Zdroj: Reuters

Bílý dům potvrdil, že rozhovor Baracka Obamy s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem trval celých 90 minut. To naznačuje, jak velké znepokojení ruské kroky na Ukrajině vyvolávají.

Spojené státy vojenskou intervenci odsuzují a vyzývají k okamžitému stažení ruských jednotek zpět na základny, zároveň požadují, aby se na Krym okamžitě rozmístili mezinárodní pozorovatelé. Od Ruska navíc čekají kroky, které co nejrychleji pomohou zmírnit napětí v rámci celé Ukrajiny.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podrobnosti o telefonátu mezi americkým prezidentem Obamou a jeho ruským protějškem Putinem zjišťovala Lenka Kabrhelová

Obama také potvrdil, že pozastaví účast Spojených států na přípravných schůzkách k summitu G8, který se má odehrát v ruském Soči. Pozorovatelé ale připomínají, že americký prezident má, co se odpovědi Rusku týče, jen omezené možnosti, jak postupovat.

Naopak ruský prezident varoval, že si vyhrazuje právo ochraňovat zájmy Rusů a rusky mluvících obyvatel, pokud se na Krymu objeví násilí. Obává se provokací ultranacionalistů. Ukrajinský ministr zahraničí Andryj Deščicja navíc požádal Spojené státy a Evropskou unii o pomoc.

Část amerických kongresmanů i senátorů vyzývá k přijetí tvrdých diplomatických, obchodních i ekonomických sankcí vůči Rusku. Podle kritiků by na jednu stranu Spojené státy měly ukázat silnější, tvrdší přístup, protože dosavadní varování zjevně nikam nevedla.

Na druhou stranu ale všichni vidí, že jakékoliv vyhrocování, ale i tvrdá reakce ze západu, může Rusko posunout do další izolace, což je přesný opak toho, co by si kdokoliv přál.

V tuto chvíli má diplomatická cesta úplnou prioritu, objevily se ale i neověřené zprávy, že je americká armáda v pohotovosti, vláda však tvrdí, že žádná změna v jejím statusu nenastala.

Jednání OSN, NATO

Už včera večer zasedla ke svému jednání v New Yorku Rada bezpečnosti OSN, to ale stále trvá. Analytici připomínají, že stálým členem Rady bezpečnosti s právem veta je právě Rusko, které nebude stát "samo proti sobě ". Velvyslanci členských zemí NATO se dnes navíc sejdou v Bruselu.

Lenka Kabrhelová, Anna Maňourová, Zdeněk Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme