Primárky na Floridě? Daňové přiznání je zde výhodou, míní publicista z USA

Republikánský kandidát na amerického prezidenta Mitt Romney se nechal dotlačit ke zveřejnění výše svých příjmů a daní z příjmu. Romney za uplynulé dva roky vydělal v přepočtu zhruba 830 milionů korun a na daních odvedl státu v přepočtu necelých 118 milionů korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mitt Romney (vlevo) a Newt Gingrich při jedné z debat v průběhu prezidentských primárek na Floridě

Mitt Romney (vlevo) a Newt Gingrich při jedné z debat v průběhu prezidentských primárek na Floridě | Zdroj: Reuters

Mitt Romney tvrdí, že údaje o svých příjmech a daních zveřejnil proto, že diskuse o nich odváděla pozornost od hlavních témat jeho kampaně. Americký publicista ErikBest pro Rádio Česko řekl, že tento krok nahrává Romneymu do karet. Právě v tuto chvíli.

„Bylo to před primárními volbami na Foridě, a tam právě je hodně penzionistů, kteří vydělávali hodně peněz. Pro ně nebude takový problém, že vydělal tolik peněz,“ řekl Erik Best a dodal, že život v penzi si na Floridě užívá tolik rentiérů právě proto, že zde není daň z příjmu.

A pro tento typ voličů jsou tedy peníze na prvním místě, čímž jsou s Romneym tak trochu spřízněni.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nad úlohou, kterou může v amerických prezidentských primárkách hrát daňové přiznání, se ve Světě o jedné na Rádiu Česko zamýšlel americký publicista Erik Best

Romneyho výše zdanění ukazuje, že jeho příjmy pocházejí především z kapitálových zisků. Ty se v USA daní 15 procenty, zatímco daň ze mzdy je v nejvyšších příjmových skupinách a platí se z ní daň 35 procent. Lze tedy říci, že platí tolik, kolik má, ale využívá možnosti nastavení systému v USA.

Soupeři Mitta Romneyho se však snažili naznačit, že na daních odvádí státu příliš málo peněz. Sazba, kterou na danění zisku použil, je v pořádku. Problém je, že původně Romneyova administrativa přislíbila veřejnosti ukázat daňová přiznání za 12 let. Romney sám pak tak dlouho kličkoval, až zveřejnil přiznání pouze za jeden rok.

Podle Erika Besta je sporným bodem i výnos, který je z daňového přiznání patrný. „Výnos je 9%! Což je veledobrý! Já neznám skoro nikoho, kdo je schopen v krizi vydělat 9%. Takže z tohoto hlediska mají voliči důvod ho trošku obdivovat,“ dodává Erik Best.

Vyšší daňová sazba nebo nádherný výnos?

Zatím nejsilnější soupeř Mitta Romneyho Newt Gingrich zveřejnil výši svých daní minulý týden. Jsou o poznání nižší než ty Romneyho. Jde o v přepočtu jen nějakých 19 milionů korun. Na druhou stranu ale danil své příjmy 35 procenty, na rozdíl od Romneyho, který danil hlavně z kapitálových zisků 15 procenty.

Souboj na Floridě bude velmi těsný: na jedné straně Romney, který je schopen zhodnotit vysoko své prostředky i v době krize, na straně druhé Gingrich, který daní své příjmy vyšší sazbou.

„Je možné, že nakonec Gingrich bude mít přednost, ale že republikánská strana ho nebude chtít a budou si myslet, že Romney je příliš slabý, a tak si budou chtít vybrat třetího kandidáta. Už se mluví o tom, že možná bude John Ellis „Jeb“ Bush, což je bratr bývalého prezidenta,“ uzavírá Erik Best.

Prezidentské primárky na Floridě

Vladimír Kroc, Marína Dvořáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme