Ropa zatím neuniká, příroda se může zotavit rychle

Poprvé po osmdesáti šesti dnech neteče do Mexického zálivu ropa. Britské firmě BP se podařilo utěsnit nový kryt nad vrtem, který se 20. dubna poškodil při výbuchu ropné plošiny Deepwater Horizon.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ropa na mořské hladině

Ropa na mořské hladině | Zdroj: ČTK

Společnost BP už vyzkoušela řadu způsobů jak proud ropy z podmořského vrtu zastavit a nyní se zdá, že konečně našla to pravé.

„Na dně moře je stále bezpečnostní zařízení, které bylo poškozené a z něhož původně vycházely trubky, které se po výbuchu poškodily. Prvním krokem bylo, že BP trubky odřízla a výtok ropy byl ještě větší. Pak na ně namontoval původní zvon, což nebylo úplně hermetické. Teď se ale vše podařilo hermetizovat a BP už může čerpat plyn a ropu. Zařízení je ohříváno a už se nevytváří hydráty metanu, které zpočátku bránily tomu, aby toto fungovalo,“ popsal úspěšnou proceduru doktor geologie Stanislav Benada.

Přehrát

00:00 / 00:00

Geolog Stanislav Benada mluvil o zastavení úniku ropy v Mexickém zálivu

Teď se čeká na výsledky testů jeho těsnosti. Jestli dopadnou dobře, mohl by kryt zachytit veškerou unikající ropu. Odbrníci ale upozorňují, že jde jenom o další krok k definitivnímu řešení.

Americké úřady dlouho nechtěly nový způsob vůbec povolit, protože se bály, že by situaci mohly spíš ještě zhoršit.

Vrt se musí zacementovat

„Nebezpečné to bylo v tom, že na chvíli se musel demontovat původní kryt, takže dvanáct hodin unikala z té trubky ropa volně bez dalších zábran. Kdyby se jim kryt nepodařilo nainstalovat, nějaký čas by ropa do moře proudila ještě více než předtím,“ vysvětlil geolog a ředitel Muzea naftového dobývání a geologie.

Riziko, že si ropa neprorazí další otvor, však stále ještě není definitivně zažehnané.

„Věřím, že definitivně bude vyloučené už za několik týdnů. BP hlásí do konce července. Až se dokončí dva vrty, které se dotknou druhé strany vrtu těsně nad ložiskem a tam zatlačí směs, bude ropa jednoznačně odizolovaná. Poškozený vrt se zcela zacementuje a nebude prostor, aby něco utíkalo do moře,“ dodal Benada.

Ekosystémy se mohou obnovit

Ropa se v USA dostala na pobřeží všech pěti států kolem Mexického zálivu, tedy Louisiany, Alabamy, Mississippi, Floridy a Texasu. Výbuch Deepwater Horizon je podle mnohých nejhorší ekologickou katastrofou, kterou oceány zažily. Podle International Herald Tribune přichází BP s řešením příliš pozdě, je to prý jako „dát obvaz mrtvole.

„Jde o rozsáhlou katastrofu, ale pořád je příroda schopná si s ledasčím poradit a v tomhle případě můžeme očekávat, že dojde k obnovení mnoha funkcí ekosystému. Říkat, že Mexický záliv je mrtvý je velmi nadsazené,“ uvedl ekolog Adam Petrusek.

Londýnský parlament | Foto: Corel GALLERY

Zda se oblast Mexického zálivu vrátí do původního stavu podle něj jisté není, ale změny nutně nemusejí být přímým důsledkem téhle katastrofy.

„Některé změny k lepšímu budou rychlé. Po vyčištění pobřežních pláží budou v několika málo měsících viditelné škody celkem zanedbatelné. Obnovení některých populací živočichů ale může být záležitostí desetiletí. Ropa je ale látka organického původu a příroda je schopná si s ní poradit,“ řekl ekolog.

V souvislosti s ekologickými škodami se také mluví o uhynulých rostlinách a zvířatech přímo zasažených ropou. A také o tom, že uniklá ropa ovlivňuje mořské prostředí a jeho obyvatele.

„Velké množství ropy zůstalo pod hladinou, kde dochází k mikrobiálnímu rozkladu. Bakterie zvyklé na tento způsob potravy se na ní vrhnou a rozkládají jí, čímž spotřebovávají kyslík. Dochází tak ke vzniku rozsáhlých zón, kde je kyslík vyčerpán natolik, že je to smrtelná past pro živočichy,“ objasnil Petrusek.

Britové otevírají Shetlandy pro nové vrty

Zatímco Amerika chce těžbu ropy na dně moře omezit, Velká Británie se vydala opačným směrem. Premiér David Cameron podle informací deníku Independent otevírá Shetlandské ostrovy pro hlubokomořské vrty.

Licenci na těžbu ropy a také zemního plynu při pobřeží Shetlandských ostrovů získala francouzská společnost Total.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivan Kytka a Adam Petrusek mluvili o následcích ropné katastrofy a nových vrtech v Británii na Rádiu Česko

Jde o dodatečné ropné pole v sektoru, v němž Británie sousedí s Norskem, těžba už je tam ale rozvinutá, takže nejde o zcela nové naleziště. Vrt má být pouze 120 metrů hluboký, přitom u havarovaného vrtu v Mexickém zálivu to bylo jeden a půl kilometru.

Nejde o velké naleziště. Total počítá s kapacitou sedmnácti miliony barelů ropy. Británie přitom nyní těží čtyři miliony barelů denně.

Povolení k těžbě ropy udělila Totalu nová britská koaliční vláda konzervativců a liberálních demokratů, jejíž lídři slibovali voličům obrat, a to politiku, která bude šetrná k životnímu prostředí.

Podle britských komentátorů je varovnější, že premiér David Cameron se ve svém úřadu obklopil poradci, kteří mají své podnikatelské zázemí právě v ropných kruzích. Například jeho významným poradcem pro ekonomiku se stal bývalý šéf BP John Brown, který musel rezignovat, protože se dopustil trestného činu křivého svědectví před soudem.

Má pověst, že s přírodou a nalezišti ropy nezachází právě nejšetrněji. Podobných lidí je kolem Camerona více, což v komentátorech vzbuzuje obavy, že své sliby nedodrží. V ultrakonzervativním křídle strany navíc neměla jeho zelená politika zvlášť velkou podporu a brala se spíše jako vějička na mladé Brity.

Nicméně těžba britské ropy klesá a ostrovní země se připravuje na náhradní zdroje energie. V roce 2008 už nebyla soběstačnou zemí, co se týče ropy a zemního plynu. Očekává se, že v roce 2010 těžba poklesne ještě o další dvě třetiny. Zčásti je na to připravena.

Už minulá vláda schválila rozsáhlý program modernizace jaderných elektráren. V plánu je také postavit dvacet nových jaderných elektráren. Británie se také snaží o rozvoj alternativních zdrojů. Například ve Skotsku vzniká rozsáhlá větrná elektrárna. Alternativní zdroje ale v Británii naráží na odpor některých komunit.

Ivan Kytka, Markéta Bartošová, Veronika Sedláčková, Václav Rojík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme