Rusko a USA si ve Vídni vyměnily špiony

Američané a Rusové si vyměnili celkem 14 špiónů. K výměně došlo na letišti ve Vídni. Do Ruska se tak vrací 10 agentů nedávno odhalených ve Spojených státech. Opačným směrem putují 4 muži, kteří byli v Rusku už před lety odsouzeni za špionáž ve prospěch Západu. Podle expertů k tak velké výměně špiónů mezi oběma velmocemi nedošlo ani v době studené války.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Americké a ruské letadlo na letišti ve Vídni, kde došlo k výměně špionů

Americké a ruské letadlo na letišti ve Vídni, kde došlo k výměně špionů | Zdroj: ČTK

Desítka ruských špiónů se u newyorského soudu přiznala ke spiknutí za účelem vyvíjet činnost nelegálních zahraničních agentů. Doznání viny bylo podmínkou, aby federální soud v New Yorku rozhodl o jejich okamžitém vypovězení.

Podle ruských médií výměnu špiónů navrhli Američané. Ti uvádějí, že byli vedeni i humanitárními důvody. Podle ministerstva zahraničí, není zdravotní stav 4 vyměněných západních agentů nejlepší. A to proto, že podmínky v ruských věznicích nejsou zrovna jednoduché.

Přehrát

00:00 / 00:00

Aktuální informace o výměně ruských špionů přinesl v Ranním Radiožurnálu zpravodaj ČRo v USA Vít Pohanka.

„Podle právních expertů citovaných americkými médii je bezprecedentní, jak rychle se celá aféra vyřešila. Že se obě strany dokázaly dohodnout týden a několik dnů poté, co byli ruští občané ve Spojených státech odhaleni a zatčeni,“ uvedl zpravodaj ČRo Vít Pohanka.

Podle publicisty Jana Petránka se dohoda o výměně agentů patrně začala rodit už během návštěvy ruského prezidenta Dmitrije Medveděva ve Spojených státech.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výměna špiónů mezi Ruskem a USA. Téma pro publicistu Jana Petránka.

„Během této návštěvy muselo být logicky vše předjednáno. Jeden z dokumentů, který oba aktéři dříve podepsali, byl i text o zlepšení vzájemných vztahů. V rámci právě této dohody se patrně uskutečnila zmiňovaná výměna špiónů. I časově by bylo obtížné narychlo podobnou akci zorganizovat. Jednalo se o předem plánovaný a připravený proces,“ zmínil Petránek ve Stalo se dnes.

Od nástupu prezidenta Obama do úřady se nicméně rusko-americké vztahy výrazně zlepšily. Nyní se spekuluje, zda nynější aféra nemůže trend z posledního roku a půl změnit.

Americko-ruské vztahy se nemění

„Podle vyjádření jak ministerstva zahraničí, tak i ministerstva spravedlnosti se v americkém postoji k Rusku nic nezmění. Obě země sice oficiálně zlepšují vzájemné vztahy, ale ve zpravodajské činnosti jedna proti druhé nepřestávají,“ uvedl zpravodaj.

Případ desítky ruských agentů podle něj překvapil v USA tím, jak dlouho v Americe působili a jakým způsobem to dělali. „To, že o nich Američané věděli, dala hned na začátku aféry FBI najevo, když řekla, že jejich zatčení je výsledkem několikaletého vyšetřování. Takže o tom i vláda musela vědět. Přesto to nepoznamenalo oteplování vzájemných vztahů,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americko-ruské výměně špionů jsme v Ozvěnách den hovořili s komentátorem Radiožurnálu Milanem Slezákem.

„Z hlediska Američanů mi připadá důležité, že se jim povedlo něco úžasného. Pokud jsou ti lidé, které získají od Rusů, nevinní, tak udělají dobrý skutek. Ztratili při tom málo, protože ruští špioni jsou špioni v uvozovkách a zároveň dali Rusům výstrahu, že jsou schopni ohlídat takové aktivity. A ještě ke všemu se jim podařilo s Moskvou uchovat dobré vztahy,“ řek v Ozvěnách dne komentátor Radiožurnálu Milan Slezák.

Nezletilé děti agentů

Někteří z ruských občanů deportovaných ze Spojených států mají nezletilé děti, které se v Americe narodily a mají právo na americké občanství. Podle zpravodaje se k této záležitosti úřady odmítají vyjadřovat s odvoláním na respektování soukromí.

„Nezletilé děti tří manželských párů podle nejmenovaných zdrojů také vycestovaly do Ruska, aby mohly dál žít s rodiči. Protože se ale narodily v USA, mají také právo na americké občanství. Zda se ale budou moci někdy do Spojených států vrátit a jak se vyrovnají s tím, že se považovaly za Američany a je to úplně jinak, není jasné,“ dodal zpravodaj.

O příběh ruských špionů by se mohli zajímat filmaři nebo nakladatelské domy. Milióny dolarů na ně ale nečekají: podle dohody musejí všechny případné honoráře odevzdat americkému státu.

Vít Pohanka, Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská, Lukáš Vincourek, Ondřej Houska Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme