Stávka zaměstnanců metra v Sao Paulu skončila. Kvůli propouštění ale hrozí znovu

Odbory ukončily stávku v metru v největším brazilském městě Sao Paulu. O pokračování protestu ale budou rozhodovat na shromáždění v předvečer zahájení mistrovství světa ve fotbale. Pro dopravu na stadion je přitom metro klíčové. Nadzemní dráhu město dostavět nestihlo, její část se navíc během stavby zřítila a zabila dělníka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stávka zaměstnanců metra v brazilském Sao Paulu

Stávka zaměstnanců metra v brazilském Sao Paulu | Zdroj: Reuters

Stávka trvala rekordních pět dnů. Metro jezdilo jen částečně a do některých stanic vůbec. Soud vyměřil za každý den stávky pokuty v řádech milionů českých korun.

Stát Sao Paulo, který dráhu provozuje, propustil 42 zaměstnanců. Pokud se odborářům nepodaří vyjednat zrušení těchto výpovědí, přeruší možná práci znovu. Guvernér ale takový ústupek odmítá.

Na podporu zaměstnanců protestovali u jedné ze stanic také lidé z Hnutí dělníků bez střechy nad hlavou. Policie demonstraci rozháněla i pomocí slzného plynu.

Na stavbě nadzemní dráhy zemřel dělník

Dopravu ve městě měla při fotbalovém mistrovství světa zajišťovat i nová nadzemní dráha. Zatím se ale stále staví.

Na stavbě navíc došlo k nehodě, její část se zřítila a zabila jednoho dělníka. Další dvě osoby jsou v nemocnici se zraněním.

Těžký železobetonový nosník se uvolnil a spadl přímo na ulici z výšky čtyř pater. Jeden z dělníků zůstal viset na pilíři.

Konsorcium, které dráhu staví, už zahájilo vyšetřování. Nehoda se stala přímo u místního letiště Congonhas, ze kterého létají vnitrostátní lety.

Právě tam má být jedna ze zastávek budované moderní jednokolejnicové dráhy.

David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme