Syrští povstalci vycvičení Spojenými státy předali část výzbroje Al-Káidě, připustil Pentagon

Část výzbroje předali syrští povstalci vycvičení Spojenými státy Al-Káidě. Americká armáda přiznala, že se do rukou extremistů dostalo šest pick-upů a střelivo. Jednotka takzvaných Nových syrských sil zřejmě výměnou za výzbroj získala bezpečný průchod územím pod kontrolou fronty Nusra, tedy syrské pobočky Al-Káidy. Američané zatím vycvičili jen asi 70 příslušníků Nových syrských sil.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník fronty An-Nusra, syrské odnoži Al-Káidy

Bojovník fronty An-Nusra, syrské odnoži Al-Káidy | Zdroj: Reuters

Událost se stala před pěti dny, Pentagon ji ale přiznal až dnes.

Skupina povstalců se dostala do zajetí fronty Nusra. Aby se z nebezpečí dostali, museli odevzdat až čtvrtinu veškeré výzbroje.

Pentagon to označil za hrubé porušení ujednání mezi vyzbrojenými povstalci a americkou armádou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Al-Káida se v Sýrii zmocnila amerických zbraní. Džihádistům je předali povstalci, které cvičily Spojené státy. Více od Štěpána Macháčka

Americký Kongres schválil přibližně půl miliardy dolarů na vycvičení asi pět tisíc syrských povstalců. Různé průtahy ale způsobily, že se s výcvikem na cvičištích v Turecku, Jordánsku a Iráku začalo až letos v květnu.

Na bojiště se povstalci dostali až v létě. Bojovníci Al-Nusra je ale zajali za pouhé dva týdny.

Za neúspěch označil americkou strategii v Sýrii Hasan Nasralláh, vůdce libanonského hnutí Hizballáh. Uvítal naopak přímou vojenskou intervenci Ruska.

"Vítáme jakoukoliv sílu, která se zapojí do obrany Sýrie a bude bojovat proti skutečnému nebezpečí, které ohrožuje celý region.“

„Rusko se aktivně zapojilo, když Amerika a mezinárodní koalice v boji proti Islámskému státu selhaly,“ řekl Nasralláh.

Na základně v Sýrii přistálo už 15 ruských nákladních letounů, tvrdí média

Číst článek

Hizballáh bojuje v Sýrii na straně režimu Bašára Asada. Na dvou místech se ale teď dohodl s povstalci na šestiměsíčním příměří. Cílem je volný odchod povstalců a civilistů z obklíčených oblastí.

Štěpán Macháček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme