USA čeká na reakce. WikiLeaks zveřejnil citlivé dokumenty

Internetový sever WikiLeaks zveřejnil utajované diplomatické depeše z amerických velvyslanectví po celém světě. Některé z nich prozrazují nelichotivý pohled na představitele zemí, které Spojené státy oficiálně označují za spojence. Washington označuje počin serveru WikiLeaks za nezodpovědný.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

WikiLeaks

WikiLeaks | Foto: AFP

Američtí diplomaté špehují významné představitele OSN. Ruský premiér Vladimir Putin je ‚alfa samec‘ a francouzský prezident Nicolas Sarokzy nahý císař. Arabské státy tlačí na Ameriku, aby vojensky zasáhla proti Íránu. To jsou některé z informací, které server WikiLeaks poskytl významným světovým deníkům - mimo jiné listu New York Times.

Přehrát

00:00 / 00:00

Situaci ve Spojených státech sleduje tamní zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka

Americké ministerstvo zahraničí, Bílý dům ani Pentagon obsah informací nepopřely. Označily ale jejich zveřejnění za nezodpovědný a lehkovážný čin, který může být nebezpečný. Americká diplomacie je nyní v pohotovosti a čeká, co zveřejnění utajovaných depeší vyvolá. Někteří spojenci už dopředu dostali upozornění, že hrozí poškození vzájemných vztahů. Týká se to například Ruska.

Jak uvádí britský deník Guardian, který měl spolu s několika dalšími předními světovými listy možnost se s dokumenty seznámit, Ruska se týká kolem 3300 depeší. Američtí diplomaté se v nich vyjadřují na adresu nejvyšších ruských politiků. Prezidenta Dmitrije Medvěděva označují za nevýrazného a váhavého lídra, premiéra Vladimira Putina naopak za alfa-samce.

Podle respektovaného ruského deníku Kommersant byli ruští představitelé na zprávy připraveni. List s odvoláním na zdroje v Kremlu tvrdí, že Washington dopředu varoval Moskvu před tím, že zveřejněné dokumenty mohou poškodit rusko-americké vztahy.

Lenka Kabrhelová, Vít Pohanka, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme