USA kvůli Wikileaks omezují přístup k utajovaným informacím

Washington omezuje přístup k utajovaným informacím. Únik statisíců diplomatických zpráv zveřejněných serverem Wikileaks nutí Pentagon, ministerstvo zahraničí a další instituce k podstatnému zpřísnění pravidel pro nakládání s citlivými informacemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bílý dům ve Washingtonu pod sněhem

Bílý dům ve Washingtonu pod sněhem | Foto: Vít Pohanka | Zdroj: Český rozhlas

Ve Washingtonu se obrazně řešeno utahují šrouby. Konkrétně Pentagon už například začal podle zdrojů agentury AP přístup ke své informační databázi výrazně omezovat. Technicky by nemělo být vůbec možné kopírovat takové informace například na takzvané flashkarty, CD nebo jiná paměťová média.

Úniky informací zveřejněné letos serverem Wikileaks tak zřejmě přiměly instituce pracující s citlivými informacemi, aby přehodnotily strategii z období po 11. září 2001. Tehdy se po kritice, že zpravodajské a bezpečnostní služby nesdílely dostatečně důležité informace, podstatně rozšířil počet lidí, který k nim má přístup. Teď začíná být zřejmé, že to s sebou přineslo zvýšená rizika.

Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme